Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) lanseaza noua sa campanie de doi ani „Locuri de munca sigure si sanatoase - Impreuna pentru prevenirea riscurilor”. Locurile de munca din UE sunt mai sigure si mai sanatoase ca oricand. Cu toate acestea, in fiecare exista inca 6,9 milioane de accidente de munca si inca si mai multe milioane de cazuri de boli profesionale. Suferinta umana cauzata de conditiile precare de securitate si sanatate este incomensurabila, insa costul economic este estimat la 490 de miliarde de euro in fiecare an - peste jumatate din costul actual al fondului UE de salvare in urma crizei. Noua campanie a EU-OSHA aduce in atentie importanta aptitudinilor de conducere si de gestionare, precum si a participarii lucratorilor pentru imbunataÈ›irea securitatii si sanatatii la locul de munca.
Cu ocazia lansarii campaniei la Bruxelles, comisarul UE pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, dl László Andor, alaturi de dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA si dl Bo Smith, secretarul permanent al Ministerului Ocuparii Fortei de Munca din Danemarca, a adresat un indemn la colaborare intre lucratori si angajatori pentru a pune bazele unei culturi mai durabile a prevenirii riscurilor in Europa.
Comisarul Andor a declarat ca „Europa a inregistrat progrese semnificative in domeniul securitatii si sanatatii in munca in ultimul deceniu si trebuie sa ne continuam eforturile in acest sens. Aceasta este una dintre principalele politici cu ajutorul carora imbatranirea activa va deveni o realitate, obiectiv urmarit de Anul european din 2012. Exista date care arata ca a face din sanatate si securitate o prioritate nu este doar un demers corect, ci reprezinta si un avantaj pentru intreprinderi. Beneficiile includ reducerea costurilor si cresterea productivitatii, o forta de munca mai multumita si mai productiva, rate scazute ale absenteismului si rotatiei personalului, un numar mai mic de accidente, imbunatatirea pozitiei printre furnizori si parteneri, cresterea gradului de constientizare si a controlului riscurilor la locul de munca si o mai buna reputatie in ceea ce priveste durabilitatea printre investitori, clienti si in comunitati”.
„Cele mai bune rezultate se ating atunci cand lucratorii si directorii isi reunesc eforturile”, a adaugat dr. Christa Sedlatschek. „Prin urmare, principalul obiectiv al campaniei este sa ii incurajeze pe sefii directi si pe membrii conducerii superioare sa demonstreze aptitudini de conducere prin implicarea activa in reducerea riscurilor, iar pe lucratori, pe reprezentantii acestora si pe alte parti interesate sa colaboreze cu directorii pentru reducerea riscurilor. Sunt inca necesare masuri, iar campania noastra «Locuri de munca sigure si sanatoase» are un rol important in acest sens, oferind recomandari simple si practice in materie de colaborare.”
Rezultatele recentului sondaj de opinie paneuropean privind securitatea si sanatatea in munca (SSM) realizat de EU-OSHA dau motive de optimism privind succesul campaniei. Sondajul arata ca, in ansamblu, lucratorii din UE (74%) sunt increzatori ca o problema in legatura cu securitatea si sanatatea in munca prezentata unui superior ierarhic ar fi solutionata si, in general, europenii (67%) se considera bine informati cu privire la securitatea si sanatatea in munca. Cu toate acestea, exista diferente considerabile intre statele membre, iar un obiectiv principal al campaniei este partajarea bunelor practici in vederea cresterii nivelurilor prevenirii riscurilor in intreprinderile de toate dimensiunile si din toate sectoarele, oriunde s-ar afla acestea pe teritoriul UE.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
Cercetarile confirma ca, oricare ar fi dimensiunea unei organizatii, aptitudinile de conducere demonstrate de directori si participarea activa a lucratorilor sunt esentiale pentru gestionarea cu succes a securitatii si sanatatii. Sondajul european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER) arata ca participarea lucratorilor, impreuna cu angajamentul conducerii genereaza performante considerabil mai bune in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca. In intreprinderile cu un nivel ridicat al participarii lucratorilor, combinat cu un angajament ferm din partea conducerii, exista, de exemplu, o probabilitate de 10 ori mai mare sa fie instituita o politica SSM documentata. Acest lucru are si un alt avantaj, si anume ca aceste masuri sunt percepute ca fiind mai eficace.
Campania cuprinde o varietate de activitati la nivel national si european, inclusiv cea de-a 11-a editie a Premiilor europene pentru bune practici. Aceste premii, care vor fi decernate in aprilie 2013, evidentiaza cele mai ilustrative exemple de colaborare intre directori si angajati pentru prevenirea riscurilor. Organizate de EU-OSHA, in cooperare cu statele membre si cu presedintiile in exercitiu ale Consiliului Uniunii Europene, premiile sunt in prezent deschise pentru inscriere, prin intermediul retelei de puncte focale nationale a EU-OSHA (http://osha.europa.eu/en/campaigns/competitions/good-practice-award_2012-2013/).