In 2014, costul orar mediu al fortei de munca in Romania a fost de 4,6 euro pe parcursul anului 2014. In mod concret, Romania a ajuns pe penultimul loc in UE, conform datelor publicate de Eurostat.
Pe ultimul loc se afla Bulgaria, unde costul orar mediu al fortei de munca a fost de 3,8 euro.
Care sunt tarile care ocupa primele locuri in clasament? Danemarca, tara unde costurile orare cu forta de munca ajung la 40,3 euro.
Belgia cu 39,1 euro
Suedia cu 37,4 euro
Atentie la faptul ca media europeana a acestor costuri este de 24,6 euro.
In zona Euro, media este de 29,2 euro.
Clasamentul a fost realizat pe baza costurilor cu forta de munca in care sunt incluse salariile angajatilor din economia fiecarei tari europene, cu exceptia sectorului agricol si cel al administratiei publice.
Nu sunt incluse in acest calcul costurile pentru pregatirea profesionala a angajatilor sau alte costuri asimilate recrutarii si dotarii lor. Care sunt cifrele incluse in costurile cu forta de munca? Remuneratiile directe, bonusurile, sumele platite de catre angajatori pentru achizitia de hrana, combustibil sau pentru asigurarea unei masini de serviciu, plati catre fonduri de garantare, dar si costurile asimilate contributiilor sociale, taxelor de activitate sau alte modalitati de plata ce nu includ remuneratia directa.
sursa: Comisia Europeana
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitate continuare activitate. Pensie limita de varstaIntrebare: Avem un angajat (nascut la data de 09.08.1962.), pentru care am primit de la Casa Teritoriala de Pensii o informare legata de decizia de admitere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, data emiterii deciziei de pensionare fiind 10.01.2025. Angajatul doreste sa lucreze in continuare. Intrebarea noastra este suntem obligati sa desfacem CIM? Daca da, cu ce data? Dupa desfacerea CIM putem sa reangajam fara ca dl. in cauza sa nu piarda pensia? Am avea nevoie urgent de un raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu clauza de telemunca. Act aditional de modificare telemunca hibridIntrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o decizie interna? Care este cea mai corecta formulare pentru noua clauza de regim hibrid in CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<