Salariul mediu net a ajuns la aproape 4.000 de lei, in martie 2022. In ce domenii au existat cele mai multe MAJORARI salariale?

castig salarial net martie 2022salariu mediu net martie 2022crestere salariu mediu brut 2022
Salariul mediu net a ajuns la aproape 4.000 de lei, in martie 2022. In ce domenii au existat cele mai multe MAJORARI salariale?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca in luna martie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decat in luna februarie 2022. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost 3937 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 216 lei (+5,8%).
 
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9968 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2079 lei), informeaza Institutul National de Statistica (INS). 
 
Martie 2022 comparativ cu Martie 2021
 
Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,0%.
 
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
 
Indicele castigului salarial real1 a fost 100,8% in luna martie 2022 fata de luna martie 2021.
Indicele castigului salarial real a fost 103,8% in luna martie 2022 fata de luna februarie 2022.
 
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 234,2%, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna februarie 2022.
 
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
 
Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.
 
Martie 2022 comparativ cu Februarie 2022
 
In luna martie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).


Primiti GRATUIT, fara nicio obligatie, acces online timp de 48 ore la lucrarea Consilier – Ghid complet de salarizare!
 
Niciun subiect nu este lasat pe dinafara. Acest ghid este cu adevarat complet si va scoate din incurcatura in absolut orice situatie.
 
Folositi lucrarea cu incredere timp de  48 ore si convingeti-va de utilitatea ei, detalii AICI >>> 
 
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
• cu 55,4% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 28,7% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% in fabricarea bauturilor;
 
• intre 12,0% si 19,0% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice;
 
• intre 7,5% si 11,5% in fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substantelor si a produselor chimice;

 
Consilier – Ghid complet de salarizare va explica TOT, inclusiv cum este afectata salarizarea de modificarile aparute in 2022
 
Afla totul GRATUIT, timp de 48 de ore, expertii nostri va raspund la orice intrebare, detalii AICI >>> 
 
• intre 6,0% si 7,0% in fabricarea produselor textile, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2022 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
 
Singurele scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) (-3,6%), respectiv in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (-0,1%).
 
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+2,9%), administratie publica (+2,2%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,6%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta).
 
...mai multe detalii pe INS >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
castig salarial net martie 2022salariu mediu net martie 2022crestere salariu mediu brut 2022

Data aparitiei: 12 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu net a ajuns la aproape 4.000 de lei, in martie 2022. In ce domenii au existat cele mai multe MAJORARI salariale? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]