Imbunatatirea si tinerea sub control a fluctuatiei de personal

contractul individual de muncaloc de muncafluctuatiei de personal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plecarea unui angajat din firma are loc atunci cand relatia de munca (contractul individual de munca) inceteaza.

Pensionarile, concedierile si reducerile de personal sunt plecari involuntare, inregistrate in urma deciziilor angajatorului sau ca urmare a unor prevederi legislative.

Plecarile voluntare reprezinta deciziile unilaterale ale angajatilor de a parasi firma, din diverse motive. Fluctuatia voluntara le da angajatilor posibilitatea de a obtine salarii mai bune si satisfactii mai mari in cariera.

Iata care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i realizati atunci cand elaborati strategia de retentie pentru angajatii dvs.:

- Aflati care sunt motivele si factorii – atat personali, cat si organizationali – care determina decizia unui angajat de a parasi actualul loc de munca.
     
- Identificati angajatii sau grupurile de angajati in cazul carora, daca apare fenomenul de fluctuatie de personal, acesta se dovedeste costisitor pentru firma dvs.

Colectarea informatiilor de la angajati

Pentru a rezolva cu succes primul pas, va sunt de mare folos informatiile colectate in urma interviurilor de iesire din firma.

Cum altfel mai puteti afla ce motive de nemultumire au angajatii?

- Folositi chestionare atitudinale confidentiale, care sa includa intrebari referitoare la intentia angajatilor de a pleca din firma.
- Utilizati chestionare confidentiale post-demisie, pe care sa le trimiteti fostilor angajati, care au parasit voluntar firma, dupa o perioada de sase luni de la plecarea acestora din organizatie.

Strategia de retentie a angajatilor

Desigur, va construiti strategia de retentie a angajatilor pornind tocmai de la cauzele fluctuatiei de personal pe care le identificati in firma dvs.

In plus, va recomandam sa tineti seama de urmatoarele sfaturi practice general valabile, care va ajuta sa preveniti si sa tineti sub control fluctuatia de personal voluntara.

Recrutarea si selectia angajatilor

- In faza de recrutare si selectie, oferiti-le candidatilor o perspectiva cat mai realista asupra firmei si asupra postului vacant.
- Nu creati asteptari care nu vor fi confirmate mai tarziu.
- Atunci cand este posibil, invitati candidatii selectati la o vizita pre-angajare in cadrul firmei, unde sa aiba ocazia sa observe mediul organizational.

Managerii de linie

- Inainte de a promova sau de a numi o persoana drept manager de linie, oferiti-i acesteia programe de training privind imbunatatirea abilitatilor de supervizare.
- Instruiti managerii de linie cu privire la responsabilitatea directa pe care o au asupra ratei de fluctuatie existente in cadrul echipelor pe care le conduc.
- In cazul managerilor de linie, un indicator de performanta trebuie sa fie tocmai gradul de retentie a propriilor subordonati.
- Oferiti oportunitati de instruire si perfectionare acelor manageri care supervizeaza echipe in care rata de fluctuatie este ridicata.

Planurile de cariera ale angajatilor

- Maximizati oportunitatile oferite angajatilor pentru a-si dezvolta competentele personale si profesionale.
- Asigurati-va de faptul ca exista un anumit progres in cariera angajatilor. Atunci cand nu este posibila promovarea unui angajat, gasiti alte modalitati prin care acesta sa poata beneficia de o diversificare a experientei profesionale si de un plus de noutate si provocare, astfel incat munca sa sa devina mai interesanta.

„Vocea angajatilor”

- Infiintati asa-numitele comitete consultative, in cadrul carora angajatii sa isi poata exprima propriile opinii referitoare la activitatea organizatiei.
- Recompensati cu regularitate angajamentul si implicarea de care dau dovada angajatii.
- La anumite intervale de timp, solicitati-le angajatilor sa raspunda la chestionare atitudinale confidentiale, elaborate special pentru a le da ocazia sa-si exprime eventualele nemultumiri fata de companie.
- Instituiti un sistem de solutionare a cererilor si sesizarilor, accesibil tuturor angajatilor, astfel incat acestia sa aiba oportunitatea de a-si exprima fara retineri comentariile referitoare la activitatea firmei, activitatea managerilor sau la propria lor activitate profesionala.
- In masura in care este posibil, incercati sa rezolvati nemultumirile angajatilor fara sa se ajunga la decizia de plecare din firma.
     
Programul de lucru

- Daca angajatii sunt obligati sa munceasca in intervale de timp care se suprapun cu responsabilitatile lor familiale, mai devreme sau mai tarziu acestia vor cauta un job care sa corespunda cu nevoile lor.
- De aceea, in masura in care este posibil, adaptati programul de munca al angajatilor in functie de preferintele individuale. Daca activitatea firmei dvs. necesita un program de lucru in schimburi, incercati sa fiti cat se poate de flexibili atunci cand stabiliti programul turelor.

Munca suplimentara

- Evitati dezvoltarea unei culturii a prezenteismului in firma dvs., unde angajatii sa se simta obligati sa lucreze ore suplimentare doar pentru a impresiona managerii.
- Evaluarea angajamentului angajatilor trebuie sa aiba drept criteriu rezultatele obtinute, si nu orele suplimentare realizate.
- Siguranta locului de munca
- Oferiti personalului un grad cat mai ridicat de siguranta privind pastrarea locului de munca actual. Angajatii care simt ca se afla in pericol de a-si pierde jobul curent au tendinta de a depune mai mult efort pentru a impresiona, dar, in acelasi timp, vor cauta un alt loc de munca.
- Stabilitatea si siguranta sunt nevoi primordiale; daca pe termen scurt pot fi facute compromisuri privind satisfacerea acestora, pe termen lung acest lucru este imposibil.
    
Headhunting-ul

- Protejati-va organizatia impotriva headhunting-ului. Informati-va in permanenta cu privire la cererea si oferta de pe piata muncii, faceti eforturi pentru va situa la un nivel comparabil si aplicati un sistem motivational puternic (climat organizational care permite flexibilitate, creativitate, dezvoltare personala, un management participativ etc.).

Avantajele retentiei angajatilor

Cele mai importante beneficii pe care vi le aduce o buna strategie de retentie a personalului sunt date de reducerea cheltuielilor legate de:

- recrutarea si selectia de personal – activitati complexe, care presupun un consum de resurse umane, de timp si financiare;
- integrarea in firma a noilor angajati si instruirea lor pana la atingerea nivelului de performanta obtinut de fostii salariati;
- formarea profesionala a vechilor angajati – in situatiile in care respectivele cheltuieli nu au fost recuperate in totalitate prin rezultatele generate;
- diferenta negativa de productivitate – in cazul in care fostii salariati erau mai performanti;
- impactul asupra activitatii si proiectelor in derulare pe perioada in care aveti in firma posturi vacante.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractul individual de muncaloc de muncafluctuatiei de personal

Data aparitiei: 10 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Imbunatatirea si tinerea sub control a fluctuatiei de personal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]