Proiect: Participarea salariatului la profitul firmei si noile obligatii pentru angajatori

Ioana Pavel
Ioana Pavel
10 Septembrie 2020
10 Septembrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
participare la profitdistribuire profit salariaticontract colectiv de muncaprofitul net realizat
Proiect: Participarea salariatului la profitul firmei si noile obligatii pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua propunere legislativa privind participarea salariatilor la profit, precum si pentru modificarea Legii nr. 127/2015 privind Codul fiscal a fost inregistrata la Senat. 
 
Prevederile prezentei legi reglementeaza cadrul general privind participarea salariatilor la profitul net al angajatorului.
 
Din profitul net realizat pentru un anumit exercitiu financier anual, conform situatiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligatia de a distribui salariatilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului si celorlaltor drepturi banesti prevazute de lege si de contractele individuale si colective de munca aplicabile o parte din acel profit net realizat.
 
Cand angajatorul este structurat pe sucursale sau alte unitati constituite in centre de profit, pentru care sunt evidentiate si calculate veniturile si cheltuielile si prin urmare si profitul si profitul net realizat, distinct fata de valorile totale calculate pe ansamblul angajatorului ca persoana juridica, participarea la profit a salariatilor se poate calcula in functie de indicatorii pentru respectivul centru de profit in care acestia au activat, daca s-a convenit astfel prin contractul colectiv de munca aplicabil. 
 
De participarea la profit beneficiaza numai salariatii care au vechime de minimum 12 luni in relatia de munca cu acel angajator, neintrerupta sau intrerupta numai de suspendarea temporara a contractului individual de munca din motive de concediu pentru incapacitate temporara de munca, concediu pentru ingrijirea copilului sau alte motive neimputabiie salariatului. 
 
 
Prin contractele colective de munca aplicabile se poate stabili o perioada minima mai lunga sau mai scurta, dar care nu poate fi mai mare de 24 de luni. 
 
 
Partea din profitul net realizat care se aloca participarii la profit a salariatilor este de 7,5% din profitul net realizat. 
 
Prin contractele colective de munca aplicabile se poate stabili o cota procentuala diferita, dar care nu poate fi mai mica de 7.5%, si nici mai mare de 25%.
 
 
Sumele acordate salariatilor cu titlul de participare la profit reprezinta venituri asimilate salariilor, conform art. 76 alin.(2) lit.e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si se declara si acorda la data stabilita pentru plata salariilor sau ultimei transe a salariilor aferente lunii in care este prevazut de lege termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale pentru exercitiul financiar in cauza.
 
 
Sumele acordate salariatilor cu titlul de participare la profit conform prezentului articol sunt pentru angajatorii platitori de impozit pe profit cheltuieii deductibile limitat pentru determinarea rezultatului fiscal, conform art.25 alin.(2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]