legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Proiect: Participarea salariatului la profitul firmei si noile obligatii pentru angajatori

participare la profitdistribuire profit salariaticontract colectiv de muncaprofitul net realizat
Proiect: Participarea salariatului la profitul firmei si noile obligatii pentru angajatori
O noua propunere legislativa privind participarea salariatilor la profit, precum si pentru modificarea Legii nr. 127/2015 privind Codul fiscal a fost inregistrata la Senat. 
 
Prevederile prezentei legi reglementeaza cadrul general privind participarea salariatilor la profitul net al angajatorului.
 
Din profitul net realizat pentru un anumit exercitiu financier anual, conform situatiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligatia de a distribui salariatilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului si celorlaltor drepturi banesti prevazute de lege si de contractele individuale si colective de munca aplicabile o parte din acel profit net realizat.
 
Cand angajatorul este structurat pe sucursale sau alte unitati constituite in centre de profit, pentru care sunt evidentiate si calculate veniturile si cheltuielile si prin urmare si profitul si profitul net realizat, distinct fata de valorile totale calculate pe ansamblul angajatorului ca persoana juridica, participarea la profit a salariatilor se poate calcula in functie de indicatorii pentru respectivul centru de profit in care acestia au activat, daca s-a convenit astfel prin contractul colectiv de munca aplicabil. 
 
De participarea la profit beneficiaza numai salariatii care au vechime de minimum 12 luni in relatia de munca cu acel angajator, neintrerupta sau intrerupta numai de suspendarea temporara a contractului individual de munca din motive de concediu pentru incapacitate temporara de munca, concediu pentru ingrijirea copilului sau alte motive neimputabiie salariatului. 
 
 
Prin contractele colective de munca aplicabile se poate stabili o perioada minima mai lunga sau mai scurta, dar care nu poate fi mai mare de 24 de luni. 
 
 
Partea din profitul net realizat care se aloca participarii la profit a salariatilor este de 7,5% din profitul net realizat. 
 
Prin contractele colective de munca aplicabile se poate stabili o cota procentuala diferita, dar care nu poate fi mai mica de 7.5%, si nici mai mare de 25%.
 
 
Sumele acordate salariatilor cu titlul de participare la profit reprezinta venituri asimilate salariilor, conform art. 76 alin.(2) lit.e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si se declara si acorda la data stabilita pentru plata salariilor sau ultimei transe a salariilor aferente lunii in care este prevazut de lege termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale pentru exercitiul financiar in cauza.
 
 
Sumele acordate salariatilor cu titlul de participare la profit conform prezentului articol sunt pentru angajatorii platitori de impozit pe profit cheltuieii deductibile limitat pentru determinarea rezultatului fiscal, conform art.25 alin.(2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
participare la profitdistribuire profit salariaticontract colectiv de muncaprofitul net realizat

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Proiect: Participarea salariatului la profitul firmei si noile obligatii pentru angajatori Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]