„Munca la negru va fi pedepsita cu inchisoarea, nu doar cu o amenda!”, a anuntat Emil Boc, discutand despre modificarile aduse Codului Muncii, care „vor flexibiliza piata si ii vor ajuta pe romani sa gaseasca mai repede un loc de munca”.
Premierul a sustinut ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste contractele de munca pe durata determinata, angajatorii avand mari retineri in a decide ocuparea posturilor din cauza duratei de doar 24 luni, in conditiile in care activitatea acestora derulata pe baza unui program UE poate dura 3-4 ani. Emil Boc a apreciat ca extinderea perioadei contractelor pe durata determinata de la 24 luni la 36 luni va avea efecte benefice pentru piata muncii.
O alta modificare ce va fi inclusa in Codul Muncii vizeaza cresterea sporului pentru munca de noapte de la 15 la 25%. De asemenea, potrivit noului Cod al Muncii accentul va fi pus asupra performantei, astfel incat concedierea angajatilor va avea drept criteriu principal cel al performantei, si nu cel social, ca pana acum. „Daca nu vom face acest lucru nu vom reusi sa fim competitivi in niciun domeniu cu ceea ce se intampla pe piata muncii europene sau pe piata mondiala a muncii”, a precizat primul-ministru.
Alte modificari mentionate de premier vizeaza extinderea perioadei de proba pentru angajarea unui salariat si reglementarea rolului reprezentantilor salariatilor si ai sindicatelor in diversele structuri ale intreprinderilor.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Seful Executivului a vorbit si despre celelalte masuri adoptate pentru reformarea statului: „Guvernul a reusit sa adopte cateva reforme structurale majore: Legea pensiilor, a salarizarii, Legea Educatiei Nationale, precum si cele patru Coduri juridice. Sunt legi care au schimbat din temelii sistemul romanesc. Legislatia muncii trebuie sa fie schimbata pentru a face fata nevoilor prezentului”.