Exista si boli pentru care perioada de incapacitate temporara de munca este chiar mai mare de acest prag, dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii...Vezi mai multe aici >>>
"In cazul in care angajatul si compania agreeaza sa fie platita perioada de concediu efectuata pentru caz de boala, sub alta forma, este obligatorie inregistrarea, calcularea si decontarea unui certificat medical emis?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Respectand art. 33 din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care unui asigurat i se acorda certificat de concediu medical pentru o anumita perioada, iar asiguratul doreste sa isi reia activitatea profesionala inainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, in mod corespunzator, de catre medicul care a eliberat certificatul.
IMPORTANT!
Este lesne de inteles ca angajatorul nu il poate primi pe salariat la locul de munca in perioada in care salariatul se afla in concediu medical decat daca medicul prescriptor modifica certificatul medical.
Astfel, spre exemplu daca salariatul prezinta un certificat medical pentru intreaga luna aprilie, angajatorul nu il poate primi la serviciu incepand cu data de 10 aprilie decat daca medicul prescriptor modifica durata incapacitatii temporare de munca pana la data de 10 aprile.
Atentie:
Daca medicul prescriptor nu modifica certificatul medical si angajatorul il primeste la lucru, ne aflam in situatia muncii nedeclarate (munca la negru) intrucat primirea la munca a unui salariat in perioada de suspendare a contractului individual de munca reprezinta munca la negru.
Sursa: PortalCodulMuncii