Reluarea activitatii profesionale in perioada concediului medical. Ce conditii trebuie sa respecte angajatorul?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Aprilie 2018
16 Aprilie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu medicalreluare activitate profesionala concediu medicalcertificat medical fara stagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

Exista si boli pentru care perioada de incapacitate temporara de munca este chiar mai mare de acest prag, dupa cum urmeaza:


a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii...Vezi mai multe aici >>>


"In cazul in care angajatul si compania agreeaza sa fie platita perioada de concediu efectuata pentru caz de boala, sub alta forma, este obligatorie inregistrarea, calcularea si decontarea unui certificat medical emis?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Respectand art. 33 din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care unui asigurat i se acorda certificat de concediu medical pentru o anumita perioada, iar asiguratul doreste sa isi reia activitatea profesionala inainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, in mod corespunzator, de catre medicul care a eliberat certificatul.

IMPORTANT!

Este lesne de inteles ca angajatorul nu il poate primi pe salariat la locul de munca in perioada in care salariatul se afla in concediu medical decat daca medicul prescriptor modifica certificatul medical.

Astfel, spre exemplu daca salariatul prezinta un certificat medical pentru intreaga luna aprilie, angajatorul nu il poate primi la serviciu incepand cu data de 10 aprilie decat daca medicul prescriptor modifica durata incapacitatii temporare de munca pana la data de 10 aprile.


Atentie:

Daca medicul prescriptor nu modifica certificatul medical si angajatorul il primeste la lucru, ne aflam in situatia muncii nedeclarate (munca la negru) intrucat primirea la munca a unui salariat in perioada de suspendare a contractului individual de munca reprezinta munca la negru.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]