Proiectul de lege initiat pe 21 decembrie 2015 de catre un grup de 15 parlamentari, prevede acordarea unor pensii speciale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitare, cu o vechime de 30 de ani in invatamant.
Aceste drepturi speciale ar urma sa insumeze 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni.
Concret, Propunerea legislativa nr. 886/2015 ar urma se modifice Legea Educatiei nr.1/2011, precum si Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Articolele introduse prevad ca "personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant, beneficiaza, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii".
Proiectul este unul controversat, initiat in urma aprobarii pensiilor speciale pentru parlamentari si alesi locali. Consiliul Economic si Social, care reuneste sindicatele si patronatele, a acordat aviz negativ proiectului, subliniind riscul discriminarii profesorilor tineri. Propunerea a fost avizata negativa si de catre Guvern, care si-a motivat decizia prin absenta unor surse concrete de finantare din proiect.
Proiectul a fost adoptat tacit in Camera Deputatilor, la data de 22 martie 2016, prin depasirea termenului de adoptare.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
In expunerea de motive, se arata ca "Uzura (fizica si psihica) generata de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei, asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii."
Urmariti AICI parcursul legislativ in Parlament