Senatul voteaza in septembrie daca profesorii vor primi sau nu pensii speciale

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Iunie 2016
29 Iunie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pensii speciale profesorilegea educatieilegea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Senatul a decis sa isi exprime votul cu privre la propunerea legislativa privind acordarea unor drepturi specifice personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in prima sedinta din septembrie 2016.

Proiectul de lege initiat pe 21 decembrie 2015 de catre un grup de 15 parlamentari, prevede acordarea unor pensii speciale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitare, cu o vechime de 30 de ani in invatamant.

Aceste drepturi speciale ar urma sa insumeze 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni.

Concret, Propunerea legislativa nr. 886/2015 ar urma se modifice Legea Educatiei nr.1/2011, precum si Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Articolele introduse prevad ca "personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant, beneficiaza, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii".

Proiectul este unul controversat, initiat in urma aprobarii pensiilor speciale pentru parlamentari si alesi locali. Consiliul Economic si Social, care reuneste sindicatele si patronatele, a acordat aviz negativ proiectului, subliniind riscul discriminarii profesorilor tineri. Propunerea a fost avizata negativa si de catre Guvern, care si-a motivat decizia prin absenta unor surse concrete de finantare din proiect.

Proiectul a fost adoptat tacit in Camera Deputatilor, la data de 22 martie 2016, prin depasirea termenului de adoptare.

In expunerea de motive, se arata ca "Uzura (fizica si psihica) generata de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei, asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii."

Urmariti AICI parcursul legislativ in Parlament
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]