Un studiu dat publicitatii de Consiliul National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor (CNCFPA) releva faptul ca angajatorii spun ca mai importante sunt cunostintele de limbi straine sau de lucru cu calculatorul decat cele specifice, pe care oricum le dobandesc la locul de munca.
Astfel, recrutorii plaseaza competentele transversale de tipul cunoasterea unei limbi straine si abilitatile de lucru cu calculatorul ca avand importanta egala sau mai mare ca modul de prezentare la interviu si tipul de personalitate.
In schimb, absolventii considera ca modul de prezentare la interviu si personalitatea sunt factorii care au importanta cea mai mare pentru a obtine primul job, acestea fiind urmate de specializare si domeniul de studii.
Potrivit studiului amintit, cel mai usor se angajeaza arhitectii si economistii care reusesc sa lucreze la nici o luna de la absolvire, in timp ce absolventii de siintele naturii si silvicultura prind foarte greu un post in domeniul in care au studiat. In general insa, potrivit studiului, studentii obtin primul job dupa patru luni.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
CNCFPA a lansat site-ul www.rncis.ro aferent Registrului National al Calificarilor din Invatamintul Superior, care aduna toate ofertele universitatilor din Romania si le coreleaza cu cele ale companiilor, oferind informatii despre profesiile pe care le pot avea absolventii la finalizarea studiilor superioare. Studentii pot afla daca specializarea lor le garanteaza un job sau daca vor avea nenorocul sa devina someri dupa facultate. Astfel, studiind piata muncii si specializarile cerute de angajatori, viitorii studenti isi pot alege profilul in cunostinta de cauza.