Lacunele turismului romanesc: n-avem profesionisti

turismhotelurichief cateringsomelier
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Una dintre cauzele care dauneaza turismului romanesc ar putea fi si lipsa de... profesionisti. Mai exact, personalul de specialitate, fie ca vorbim de ghizi, bucatari sau organizatori de itinerare locale, pare sa fie unul destul de precar. Prin urmare, se aduc acuze unei slabe finantari in ceea ce priveste resursele umane din acest domeniu, facandu-se abstractie uneori de conditiile indoielnice ale unor unitati de cazare si ale serviciilor oferite.

Turismul, dezbatut atat de mult in ultima vreme, pare sa functioneze in continuare dupa aceeasi politica de angajare sezoniera a barmanilor si a ospatarilor. Un studiu recent arata slaba pregatire a celor care activeaza in acest domeniu, mentionand si ca rata de ocupare a acestor locuri de munca este dominata de femei.

Cele mai cautate posturi par sa fie cele de ghid expert in bunuri istorice si monumentale, ghid ambiental, insotitor sau organizator de itinerare locale, interpret, ospatar vorbitor de limbi straine, bucatar, hamal si personal de curatenie.

Aceste profiluri profesionale s-au diversificat si ca urmare a cresterii varietati de activitati si obiective turistice. Cu toate acestea, numarul mare de posturi in acest domeniu nu pare sa compenseze lipsa de pregatire. In cadrul hotelurilor, personalul pare sa aiba totusi o calificare mai inalta, cu precadere in cazul hotelurilor de lux. Astfel, de la directorul general si pana la personalul de curatenie, toti reusesc, de regula, sa ofere servicii care sa ii diferentieze de competitorii cu stele mai putine.

Chiar si asa, situatia generala nu pare sa fi evoluat foarte mult in ultima vreme. Doar doua functii noi isi fac loc printre cele cu care ne-am obisnuit deja. Astfel, exista in prezent pe piata si oferte de job pentru specializarea de "somelier" sau de "chief catering". Putini stiu insa ca un somelier veritabil trebuie sa urmeze un curs indelung de specializare astfel incat riscam sa avem, si in acest caz, servicii slab calitative.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
turismhotelurichief cateringsomelier

Data aparitiei: 14 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lacunele turismului romanesc: n-avem profesionisti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Lacunele turismului romanesc: n-avem profesionisti

Mai multe articole despre chief catering
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]