Romania este tara din UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujba si nici nu sunt cuprinsi in vreo forma de scolarizare, a declarat luni, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu.
"Romania inregistreaza cel mai mare procent NEET - cei fara slujba si cei care nu sunt cuprinsi in nicio forma de scolarizare - din tarile Uniunii Europene. La nivelul UE, in aceasta categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta insemnand aproximativ 1 din 5 tineri", a spus Costoiu, la conferinta internationala "Mentinerea tinerilor pe piata fortei de munca, in sistemul educational si/sau in programe de formare profesionala: Provocari comune - solutii comune", organizata la Palatul Parlamentului.
Conform ministrului, in Romania discutam despre o pondere de 23% a tinerilor care nu au slujba si nici nu sunt cuprinsi in vreo forma de pregatire, mult peste media UE.
Ministrul delegat considera ca este necesara o intervenit "complexa si rapida", in care masurile din sfera educatiei si formarii profesionale sa fie secondate de unele din aria ocupationala, noteaza Mediafax.
Mai mult, Mihnea Costoiu a declarat ca spera ca in curand, in universitatile romanesti sa existe obligativitatea cursurilor de antreprenoriat.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
"Sa ai o cifra a somajului in randul generatiei tinere de peste 25% este, cred, aproape o drama. De aceea, eu nu pot decat sa apreciez masurile pe care Comisia Europeana le-a luat prin stabilirea unui program care sa fie destinate integrarii generatiei tinere pe piata muncii. Trebuie sa gasim raspunsul la intrebarea ce trebuie sa facem nou in scoala romaneasca, oricare ar fi nivelul scolii, in asa fel incat sa crestem sansa absolventilor de a se integra pe piata muncii. Importanta este pregatirea tinerilor in asa fel incat sa se poata adapta la schimbarile de pe piatamuncii. Cred ca scoala trebuie sa pregateasca generatia tanara si pentru joburi care nu s-au nascut inca", a declarat Ecaterina Andronescu, citata de Mediafax.