Obligatia angajatorilor de a initia negocierea colectiva la nivel de unitate este reglementata de Legea dialogului social nr. 62/2011. S-ar parea ca noile prevederi creeaza unele confuzii, prin comparatie cu legislatia anterioara (Legea nr. 130/1996) care prevedea ca initiativa negocierii colective sa revina angajatorului cu cel putin 21 de salariati.
Noile reglementari reiau obligatia ca negocierea colectiva sa revina angajatorilor cu cel putin 21 de angajati, fara sa fie insa facute referiri cu privire la periodicitate si fara sa fie stabilite diferente concrete in ceea ce priveste profilul organizatoric al societatilor.
In concret, articolul 129 din legea dialogului social mentioneaza obligatia societatii care este deja parte la un contract colectiv de munca la nivel de unitate de a initia negocierea intr-un anumit termen inainte de expirarea contractului in vigoare. Cu toate acestea, un alt alineat al aceluiasi articol precizeaza ca aceasta obligatie revine sindicatului sau reprezentantilor salariatilor in cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, dar nu este explicat daca aceasta obligatie face referire la societatile cu un contract colectiv la nivel de unitate sau se aplica tuturor societatilor care au minimum 21 de salariati.
Legea prevede si posibilitatea negocierii contractului colectiv de munca, intelegandu-se astfel ca, in cazul societatilor care nu au un astfel de contract, negocierea poate incepe in orice moment, insa numai cu acordul ambelor parti.
Legea lasa astfel loc unor interpretari care ar putea elibera angajatorul de obligatia initierii negocierii, mai ales ca in situatia prezentata anterior nu are prevazuta nicio sanctiune. In consecinta, ar fi trebui precizat ca societatea (angajatorul) are obligatia initierii negocierii venite din partea salariatilor numai in cazul in care societatea avea deja un contract colectiv de munca la nivel de unitate in momentul intrarii in vigoare a Legii Dialogului Social.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Sunt reglementate in general situatiile societatilor care au contracte colective la nivel de unitate in derulare. Astfel, in cazul unor astfel de societati, angajatorul are obligatia de a incepe negocierea pana la un anumit termen, fiind prevazuta, de data aceasta, si o sanctiune pentru angajatorul care refuza sa tina cont de initiativa venita din partea sindicatului/reprezentantilor salariatilor.