Salariul si coeficientii minimi de ierarhizare

14 Noiembrie 2007
14 Noiembrie 2007
contrcat colectivsindicatsalariu minim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Miercuri, 14.11.20047- Marcel Vasile

Ieri aveam o certitudine: salariul minim negociat si salariul minim garantat in plata valabil pentru anul 2008 este de 500 lei. Se pare ca sindicatele nu sunt nemultumite de valoarea acestui salariu si vor sa declanseze greva generala la nivel national. In acest sens, au solicitat oficial Ministerului Muncii, Egalitatii de sanse si Familiei sa demareze procedura de conciliere a conflictului de interese. Ei solicita in continuare un salariu minim de 540 lei.

Legea privind solutionarea conflictelor de munca nr. 168/1999 permite partilor aflate in conflict sa recurga la medierea sau arbitrajul conflictelor de interese. Este greu de crezut ca sindicatele vor dori sa urmeze aceste proceduri. Asadar, din punct de vedere legal, sunt foarte aproape de declansarea grevei generale la nivelul intregii tari.

Declansarea grevei este foarte putin probabila, sindicatele fiind nevoite sa obtina acordul a cel putin jumatate din membrii de sindicat. Eu sunt de parere ca sindicatele incearca sa puna presiune asupra partenerilor sociali. Sa nu uitam ca „batalia” salarizarii nu s-a incheiat inca. Patronatele si sindicatele poarta in continuare negocieri cu privire la indicii de ierarhizare prevazuti la art. 40 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010. O parte din patronate sunt de acord cu pastrarea acestor indici de ierarhizare.

„Asaltul final” se va da in urmatoarele zile. in ipoteza in care alin. (1) al art. 40 nu va fi modificat, este foarte posibil ca si in sectorul bugetar salariul minim pe care il va primi o persoana care lucreaza in sistemul bugetar si ocupa o functie pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare sa fie de 1.000 lei.



In practica, nu s-a intamplat niciodata ca prevederile dintr-un contract colectiv sa fie mai putin favorabile pentru salariati decat cele prevazute in anteriorul contract colectiv de munca. In practica se aplica teoria „dreptului castigat”, desi in aceasta situatie legea nu ii obliga pe partenerii sociali sa faca acest lucru. Cu alte cuvinte, este foarte probabil ca salariul minim pentru „cei cu studii superioare” in anul 2008 sa fie de 1.000 lei.


ARTICOLE SIMILARE

Salariul si coeficientii minimi de ierarhizare

Mai multe articole despre contrcat colectiv

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]