Amendamente noi pentru flexibilizarea programului de munca, prin OUG 132/2020

flexibilizare program de muncaoug 132/2020modificari program flexibil de munca 2021
Amendamente noi pentru flexibilizarea programului de munca, prin OUG 132/2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a discutat joi cu Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si cu reprezentantii Confederatiei Patronale Concordia. Intalnirea a fost solicitata in contextul situatiei dificile cu care se confrunta Uzina Dacia din Mioveni, care si-a intrerupt activitatea din cauza crizei de semiconductori la nivel global.
 
In cadrul discutiilor au fost prezentate posibile solutii, discutate anterior si cu reprezentantii patronatelor, care ar putea fi adoptate pentru a sprijini mediul de afaceri in situatii de criza,  si pentru salvarea locurilor de munca, iar cea mai accesibila solutie in contextul actual este reducerea timpului de munca.  
 
Ministrul Raluca Turcan a informat ca la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale s-a analizat proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 211/2020 si de modificare a OUG 132/2020, fiind formulate si agreate o serie de amendamente.
 
”Amendamentele pe care maine le vom trimite la Parlament au rolul de a flexibiliza masura referitoare la reducerea timpului de munca si vizeaza intreg mediul de afaceri, pentru ca interesul nostru este sa pastram locurile de munca. In ceea ce priveste flexibilizarea zilelor lucratoare, vrem sa dam posibilitatea ca programul de lucru sa poata fi modificat ori de cate ori situatia o impune, dar angajatorul va fi obligat sa justifice de fiecare data aceasta schimbare. O alta modificare se refera la comunicarea catre angajat. Dorim sa introducem in lege si situatiile exceptionale care, iata, pot sa apara.

Prin urmare, in astfel de situatii, comunicarea catre salariat va putea sa se faca cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, fata de 5 zile in mod obisnuit, in cazul in care intervine o modificare a programului cauzata de o crestere a activitatii sau daca se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru. Pentru a veni atat in sprijinul angajatorilor, cat si al salariatilor, am propus posibilitatea ca timpul de munca sa fie redus pana la 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, fata de 50% cat e in prezent”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
 
Totodata, demnitarul a precizat ca va solicita Parlamentului ca modificarile la OUG 132/2020 sa fie finalizate cat mai urgent, pentru ca mediul de afaceri sa poata beneficia de sprijin.
 
Reprezentantii ACAROM au semnalat ca situatia de la Uzina Dacia Mioveni a aparut in mod neasteptat, nu a putut fi prevazuta si este fara precedent, avand impact asupra a 50%-60% din activitatea de productie si a aproximativ 8.000 de lucratori.
 
Sursa: Ministerul Muncii
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
flexibilizare program de muncaoug 132/2020modificari program flexibil de munca 2021

Data aparitiei: 05 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Amendamente noi pentru flexibilizarea programului de munca, prin OUG 132/2020 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]