Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a discutat joi cu Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si cu reprezentantii Confederatiei Patronale Concordia. Intalnirea a fost solicitata in contextul situatiei dificile cu care se confrunta Uzina Dacia din Mioveni, care si-a intrerupt activitatea din cauza crizei de semiconductori la nivel global.
In cadrul discutiilor au fost prezentate posibile solutii, discutate anterior si cu reprezentantii patronatelor, care ar putea fi adoptate pentru a sprijini mediul de afaceri in situatii de criza, si pentru salvarea locurilor de munca, iar cea mai accesibila solutie in contextul actual este reducerea timpului de munca.
Ministrul Raluca Turcan a informat ca la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale s-a analizat proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 211/2020 si de modificare a OUG 132/2020, fiind formulate si agreate o serie de amendamente.
”Amendamentele pe care maine le vom trimite la Parlament au rolul de a flexibiliza masura referitoare la reducerea timpului de munca si vizeaza intreg mediul de afaceri, pentru ca interesul nostru este sa pastram locurile de munca. In ceea ce priveste flexibilizarea zilelor lucratoare, vrem sa dam posibilitatea ca programul de lucru sa poata fi modificat ori de cate ori situatia o impune, dar angajatorul va fi obligat sa justifice de fiecare data aceasta schimbare. O alta modificare se refera la comunicarea catre angajat. Dorim sa introducem in lege si situatiile exceptionale care, iata, pot sa apara.
Prin urmare, in astfel de situatii, comunicarea catre salariat va putea sa se faca cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, fata de 5 zile in mod obisnuit, in cazul in care intervine o modificare a programului cauzata de o crestere a activitatii sau daca se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru. Pentru a veni atat in sprijinul angajatorilor, cat si al salariatilor, am propus posibilitatea ca timpul de munca sa fie redus pana la 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, fata de 50% cat e in prezent”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Totodata, demnitarul a precizat ca va solicita Parlamentului ca modificarile la OUG 132/2020 sa fie finalizate cat mai urgent, pentru ca mediul de afaceri sa poata beneficia de sprijin.
Reprezentantii ACAROM au semnalat ca situatia de la Uzina Dacia Mioveni a aparut in mod neasteptat, nu a putut fi prevazuta si este fara precedent, avand impact asupra a 50%-60% din activitatea de productie si a aproximativ 8.000 de lucratori.
Sursa: Ministerul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<