Evidenta muncii este OBLIGATORIE. Ce trebuie sa stii despre munca in zilele de sambata

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 August 2023
28 August 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
condica de prezentafisa de pontaj zilnicevidenta orelor de munca
Evidenta muncii este OBLIGATORIE. Ce trebuie sa stii despre munca in zilele de sambata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca potrivit art. 119 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are OBLIGATIA de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.


Incepand cu luna august 2017 este obligatoriu ca angajatorii sa aiba o Fisa de pontaj zilnica la locul de munca.

Articolul 119 din Codul Muncii precizeaza in mod expres:  Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 


"Suntem o societate comerciala, al carui program de lucru este de luni pana vineri. Nu se lucreaza sambata si duminica. In perioada urmatoare, apare necesitatea lucrului in ziua de sambata, dar este ceva ocazional. In acest sens va rugam sa ne transmiteti solutia legala pentru plata si pontaj in cazul in care avem salariati care, ocazional, lucreaza sambata?"



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:



Incepem prin a preciza ca, potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.

In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:

a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat.


Afla totul despre Pontaj si programul de lucru >>>

IMPORTANT!

Desigur ca exista si situatia in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica. Atunci salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, daca salariatii lucreaza in zilele de sambata pe langa sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata, salariatii beneficiaza de ziua de repaus saptamanal in natura.

Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, de regula sambata si duminica, iar daca acordarea ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Date fiind aceste circumstante, salariatii care lucreaza in zilele de sambata beneficiaza de repausul saptamanal de 48 de ore consecutive duminica si luni precum si de un spor la salariu.


...mai multe pe PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]