In Codul Muncii, sunt prevazute doua situatii in care se considera ca salariatul presteaza munca de noapte, dupa cum urmeaza:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Prin urmare, daca un angajat lucreaza pe timp de noapte cel putin 3 ore sau 30% din timpul sau normal de lucru, acesta presteaza munca de noapte conform legii, iar angajatorul trebuie sa respecte obligatiile prevazute in aces caz.
Astfel, durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Potrivit articolului 126 din Codul Muncii, exista doua optiuni de care pot beneficia salariatii care presteaza munca de noapte:
a) program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Atentie la faptul ca salariatul nu poate solicita sa depaseasca timpul legal pentru munca de noapte! Specialistii Portalcodulmuncii.ro reamintesc faptul ca salariatul nu poate renunta la drepturile sale recunoscute prin lege.
Asadar, orice forma de munca de noapte se va stabili cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal si durata maxima a timpului de lucru.
Nu uitati ca munca de noapte este interzisa in cazul minorilor. De asemenea, inspectoratul teritorial de munca trebuie sa fie instiintat cu privire la munca de noapte, de catre angajator.