Noi masuri pentru angajatori si salariati. Programul angajatilor poate fi redus cu 50%

munca de acasatelemuncamasuri reducere programstare de urgenta
Noi masuri pentru angajatori si salariati. Programul angajatilor poate fi redus cu 50%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat mai multe masuri destinate angajatilor si angajatorilor pentru a-i sprijini in contextul actual. Reducerea programului de lucru cu pana la 50% si plata a 75% din salariu de catre stat se afla printre masurile adoptate. 
 
Pachetul de masuri a fost descris in detaliu de catre ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Palatul Victoria. Masurile incluse in noul pachet adoptat se aplica pana la 31 decembrie 2020.
 
"Un nou pachet de masuri pe care l-am discutat in sedinta de azi este un pachet de masuri care se adreseaza angajatilor si angajatorilor care se confrunta cu situatii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri. Sunt oameni care isi continua activitatea, care se confrunta cu dificultati, dar care sunt determinati sa mearga mai departe si le multumim pentru acest lucru. In acest context in care inca economia isi revine treptat, dar nu este la nivelul pe care il avea - cum este si de asteptat - inaintea starii de urgenta, Guvernul a adoptat aceasta Ordonanta de Urgenta care se refera la urmatoarele aspecte: in primul rand sprijina angajatorii care sunt in situatia de a flexibiliza programul de munca al angajatilor, in sensul in care ii sprijina pe angajatori sa poata face acest lucru cu un aport din partea statului. E vorba despre reducerea timpului de lucru cu pana la 50% din acesta, iar statul urmeaza sa plateasca diferenta fata de salariul de baza brut prevazut in contractul de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv lucrate", a spus Violeta Alexandru, potrivit Agerpres. 
 
De asemenea, ministrul a explicat ca se poate reduce cel mult 50% din contractul de munca, amintit si ca sumele finantate de stat se vor plati prin sistemul de rambursare folosit pentru plata somajului tehnic (unitatile AJOFM).
 
Reducerea programului se va face numai pe baza informarii si consultarii sindicatelor, respectiv a salariatilor, in cazul in care nu exista sindicat in respectiva unitate, si se poate face doar pentru cel putin 5 zile lucratoare cu anuntarea salariatului cu 5 zile anterior producerii acestei decizii, aminteste aceeasi sursa.
 
"Sunt cateva conditii pe care le-am stabilit in proiectul de Ordonanta pentru ca angajatorii sa poata accesa aceasta masura. In primul rand, cel putin 10% din salariati vor trebui sa fie in situatia reducerii programului de lucru, iar cifra de afaceri din luna anterioara sau din luna dinaintea lunii anterioare trebuie sa fie scazuta cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior. Cu alte cuvinte, am pus o conditie, atat pentru scaderea cifrei de afaceri la nivelul unitatii respective, cat si la nivelul numarului de salariati. Masura pe care Guvernul Ludovic Orban a luat-o pentru cei care vor intra in program flexibil de lucru si care inseamna, repet, reducerea timpului de lucru cu acoperirea a jumatate din salariu de catre angajator si cu diferenta de 75% de catre stat, se va aplica pana la 31 decembrie 2020", a explicat ministrul.
Conform pachetului de modificari, masura se poate aplica si celor care lucreaza in regim independent, profesionistii, conform Codului Civil, cu un sprijin de 41,5% din castigul salarial mediu brut.
 
“Aceasta suma se adreseaza celor care lucreaza in regim independent. Plata se va face, ca si la somajul tehnic, prin Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, urmand ca masura sa fie aplicabila pana la finele acestui an. Masura se va aplica celor care au beneficiat de indemnizatie pe perioada somajului tehnic", a mentionat Violeta Alexandru.
 
Totodata, unele masuri specifice se aplica si pentru sezonieri si zilieri.
 
"Ne adresam in continuare si altor categorii aflate in cautare de sprijin in aceasta perioada, cum ar fi cei care lucreaza in activitati sezoniere, prin contracte individuale de munca pe durata limitata. E vorba de acordarea unei sume care reprezinta 41,5% din castigul salarial al acestora, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei luni. Si pentru sezonieri, caci la ei ma refer, plata se va face in sistem de rambursare prin Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca in 10 zile de la depunerea cererii. Nu in ultimul rand, ne adresam si celor care care lucreaza ca zilieri in diverse domenii, acestora urmand a li se deconta prin intermediul angajatorilor un cuantum de 35% din remuneratia cuvenita pentru fiecare zi de lucru, timp de trei luni, pana la 31 decembrie 2020. Si in acest caz, platile se vor face prin Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala. Avem in vedere ca activitatea ANOFM si ANPIS sa se desfasoare rapid, asa cum ne-am straduit - si zic c-am reusit - si pentru somajul tehnic, in 10 zile de la depunerea cererii oamenii vor putea beneficia de acest nou tip sprijin pe care echipa guvernamentala intelege sa il investeasca in cei care muncesc in Romania", a subliniat oficialul.
 
Totodata, se acorda 2.500 de lei pentru fiecare salariat care a lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta.
 
"Nu in ultimul rand, pentru ca am observat o apetenta pentru activitatile desfasurate in regim in telemunca, si pentru ca ceea ce ne intereseaza este ca fiecare roman sa lucreze in mediul in care poate fi productiv, am introdus in Ordonanta de Urgenta o prevedere care se adreseaza celor care au lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta si pe care dorim sa-i incurajam, in masura in care fisa postului lor, activitatea lor se preteaza a se desfasura in afara spatiului clasic de lucru, printr-o suma de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmand ca banii sa fie acordati o singura data pentru echipamente necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca. Suma se acorda angajatorilor pentru angajati, care ar fi trebuit sa fie in perioada starii de urgenta in aceasta activitate de telemunca pentru minim 15 zile", a sustinut Alexandru.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca de acasatelemuncamasuri reducere programstare de urgenta

Data aparitiei: 03 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi masuri pentru angajatori si salariati. Programul angajatilor poate fi redus cu 50% Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]