La inceputul saptamanii in curs, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a organizat o dezbatere cu tema Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca, in contextul in care piata muncii este in continua schimbare din cauza pandemiei de coronavirus si pentru care sunt in continuare necesare masuri care implica distantarea fizica, transmiterea electronica a documentelor si munca de acasa sau telemunca.
"Modernizarea legislatiei muncii pentru a construi un mediu flexibil si aplicat nevoilor actuale ale angajatului si angajatorului, flexibilizarea relatiilor de munca si reducerea birocratiei, precum si digitalizarea documentelor aferente relatiilor de munca si sanatatii si securitatii in munca au fost principalele subiecte abordate in cadrul evenimentului desfasurat la sediul Guvernului", scrie Ministerul Muncii intr-un comunicat oficial.
In paralel, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a explicat, pe pagina sa de socializare, ca legislatia si modul de lucru al autoritatilor din domeniu trebuie sa tina cont de evolutia pietei muncii, insa, din pacate, este o mare distanta intre ceea ce se asteapta de la acestea si ceea ce se intampla in realitate.
"S-au schimbat niste lucruri in societate odata cu aparitia pandemiei declansate de noul coronavirus, perioada in care am comunicat prin mijloace electronice, de aceea gasesc ca modul de lucru al institutiei trebuie sa se apropie de ceea ce societatea cere si anume simplificare, digitalizare, comunicare rapida, raspuns imediat la solicitari, la nevoia de a accesa informatii, ori de a incheia contracte de munca", a spus Violeta Alexandru.
De asemenea, in cadrul dezbaterii, au fost prezentate unele propuneri de modificare a Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, venite din partea sindicatelor, patronatelor si societatii civile, printre care:
- digitalizarea contractului individual de munca, respectiv incheierea, derularea si inchiderea in format electronic a acestui document, cu semnatura electronica;
- simplificarea procedurilor de sanatate si securitate in munca, prin semnarea instructajului
SSM si PSI/ISU in format electronic si includerea modalitatii de semnare on-line a instructajului SSM in contractul individual de munca (CIM) si in Regulamentul de Ordine Interioara;
- flexibilizarea relatiilor de munca, respectiv scurtarea perioadei de preaviz si stabilirea perioadelor de repaus, de comun acord intre angajat si angajator;
- prezentarea in format electronic a CIM, in cadrul controlului Inspectoratului Teritorial de munca, la locurile de munca din afara sediului societatilor; conditiile in care pot desfasura munca la domiciliu angajatii din sistemul public;
- conditiile in care se poate presta telemunca si modul in care se face verificarea telesalariatului, respectiv numai prin utilizarea tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor;
- plata muncii la ora.
Potrivit Ministerului Muncii, "tema digitalizarii si simplificarii procedurilor in cadrul relatiilor de munca constituie o prioritate pentru conducerea Ministerului Muncii, astfel incat cadrul legal si modul de lucru al institutiilor cu atributii in piata muncii sa vina in sprijinul fiecarui angajat si angajator din Romania".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa de post Referent de specialitate marketingIntrebare: Am nevoie de model fisa postului pentru referent de specialitate marketing.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Procedura de angajare a unei menajere de catre un angajatoru persoana fizica. Demersurile necesare la ANAF si ITMIntrebare: Care este procedura ca o persoana fizica (mentionam nu este PFA, nu este SRL etc.,) sa poata angaja cu CIM o menajera? Va rugam sa ne comunicati toate demersurile necesare si legale care trebuie facute catre ANAF si ITM pentru acest lucru.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<