Prejudicii identificate de Curtea de Conturi pentru platile ANOFM in starea de urgenta

plati anofmplati stare de urgentacurtea de conturi prejudicii
Prejudicii identificate de Curtea de Conturi pentru platile ANOFM in starea de urgenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform raportului "Gestionarea resurselor publice in perioada starii de urgenta" realizat de Curtea de Conturi la solicitarea Parlamentului si publicat marti, prejudiciile provocate de abaterile de la legislatie in cadrul platilor realizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in masurile speciale de sprijin a angajatilor realizate in timpul starii de urgenta reprezinta aproximativ 0,05% din totalul platilor efectuate.
 
Potrivit aceluiasi raport, se mentioneaza ca "in perioada starii de urgenta pentru ANOFM au fost instituite atributii specifice constand in plata unor categorii de drepturi, in plus fata de cele platite in mod curent si anume: 1. indemnizatia platita salariatilor ai caror angajatori au redus sau intrerupt activitatea, total sau partial, denumita in continuare indemnizatie acordata angajatorului; 2. indemnizatia decontata din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, aferenta parintilor carora li s-au acordat zile libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, denumita in continuare indemnizatie aferenta parintilor", citeaza Agerpres.
 
Astfel, aminteste aceeasi sursa,in urma controalelor realizate de agentiile judetene ale ANOFM, Curtea de Conturi a stabilit ca platile reprezentand indemnizatiile acordate angajatorilor, precum si indemnizatiile aferente parintilor, au fost in valoare de 3 miliarde de lei.
Conform raportului, dintre acestea, prejudiciile totale identificate sunt in valoare de 1,6 milioane de lei si provin din aplicarea eronata a cadrului legal de catre entitatea verificata si reprezinta circa 0,05% din totalul platilor, potrivit raportului Curtii de Conturi.
 
Totodata, potrivit aceleiasi surse, au fost identificate doua tipuri de abateri de la legislatia specifica producatoare ale acestor prejudicii: primul tip de abatere este reprezentata de faptul ca indemnizatia platita salariatilor ai caror angajatori au redus sau intrerupt activitatea, total sau partial, a fost platita, in unele cazuri, fara o verificare a conditiilor de acordare unor salariati, care "nu figureaza cu contracte individuale de munca in registrul general de evidenta a salariatilor, fie nu figureaza cu contractele individuale de munca suspendate (761 mii lei); figureaza in declaratia lunara cu venituri din salarii depusa de angajatori si nu au contractele individuale de munca suspendate in registrul general de evidenta a salariatilor (373 mii lei); aveau incheiate doua contracte individuale de munca, iar angajatorii lor au solicitat simultan indemnizatie (100 mii lei); au beneficiat de sume in cuantum mai mare decat indemnizatia cuvenita potrivit prevederilor legale (148 mii lei)".
 
Cel de-al doilea tip de abatere identificata de Curtea de Conturi la ANOFM, aminteste Agerpres, vizeaza indemnizatiile acordate parintilor si se refera la "acordarea indemnizatiei in conditiile in care celalalt parinte nu a realizat venituri declarate de angajatori, din contracte individuale de munca si nici nu a figurat cu contracte individuale de munca active in aceeasi perioada (192 mii lei); acordarea indemnizatiei persoanelor ale caror raporturi de munca au fost suspendate si nu aveau dreptul la aceasta indemnizatie (30 mii lei)."
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plati anofmplati stare de urgentacurtea de conturi prejudicii

Data aparitiei: 12 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prejudicii identificate de Curtea de Conturi pentru platile ANOFM in starea de urgenta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]