Cu siguranta ca in aceasta perioada multi s-au intrebat ce se va intampla cu munca de acasa odata ce pandemia declansata de Coronavirus va lua sfarsit. Desi finalul pandemiei nu pare a fi foarte aproape, trebuie sa luam in calcul ce se va petrece cu munca la domiciliu dupa aceasta perioada.
Tocmai pentru a veni in intampinarea acestor intrebari, membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), au realizat un sondaj recent, dorind sa stie ce parere au angajatorii despre munca de acasa post-pandemie.
Intr-o proportie covarsitoare de 90%, asociatiile din Romania cred ca dupa terminarea pandemiei munca de acasa va continua, fiind posibila chiar si atunci cand angajatii se afla in alte tari.
Bogdan Mihai, membru al AAFBR, potrivit Agerpres:
"Am derulat un sondaj la jumatatea lunii octombrie, este foarte recent. Au participat 58 de membri ai asociatiei si multe dintre subiectele care s-au dezbatut in aceasta conferinta au fost abordate partial si in acest sondaj....Primul set de intrebari a fost despre munca de acasa unde asociatii in proportie foarte mare, peste 90%, apreciaza ca munca de acasa va continua si dupa terminarea pandemiei. Un procent de 9% dintre ei cred chiar ca va continua si in proportie de peste 75% din programul de lucru. De asemenea, considera ca munca este mai productiva de acasa o proportie de 76% dintre membri".
AAFBR a mai remarcat ca respondentii sunt de parere ca inflatia se va situa undeva intre 5-7% in cursul anului prezent si undeva la 3-5% in anul 2022.
Prognoza este favorabila si in ceea ce priveste PIB, avand in vedere ca majoritatea au declarat ca prevad o crestere economica de 3-5% in anul urmator.
Ce prevederi trebuie sa contina contractul de telemunca 2021?
Puteti folosi pentru incheierea CIM semnatura electronica?
Cum ii instruiti pe telesalariati pe linie
SSM?
Cum le monitorizati activitatea si timpul de lucru?
Notati-va chiar acum in agende data de
26 noiembrie, cand este programat
webinarul sustinut de prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, exact pe aceasta tema de mare actualitate: Efectele digitalizarii relatiilor de munca,
inscrie-te ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<