Reduceti timpul de munca fara erori! Tot ce trebuie sa stiti despre Kurzarbeit!

reducere timp muncamodel kurzarbeitreducerea timpului de lucru
Reduceti timpul de munca fara erori! Tot ce trebuie sa stiti despre Kurzarbeit!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice de ter minate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 720 din 10 august 2020, cu modificarile ulterioare, reglementeaza masura Kurzarbeit in dreptul romanesc.

Reglementarea a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind ma suri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice de termi nate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.189 din 7 decembrie 2020. Aceasta din urma a fost aprobata prin Legea nr. 58/2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 345 din 5 aprilie 2021.


Potrivit noii reglementari, posibilitatea reducerii timpului de munca s-a extins de la 50% la 80%, astfel incat, in prezent, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara prevazuta in contractul individual de munca in caz de stare de urgenta, alerta sau asediu, dar numai cu acordul scris al salariatilor, salariile scazand cu 25% in perioada respectiva.

Reducerea timpului de munca se stabileÅŸte prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepand cu prima zi de aplicare efectiva a masurii.

Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul  de repartizare a acestuia pe zile ÅŸi drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii. Prin exceptie, comunicarea catre salariat se face cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, in cazul in care intervine o modificare a programului de lucru determinata de o creÅŸtere a activitatii angajatorului care necesita suplimentarea personalului sau in cazul in care se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului sau de lucru.


Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca si poate solicita decontarea indemnizatiei daca sunt indeplinite cumulative urmatoarele conditii:

a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
b) reducerea activitatii este justificata de o dimi nuare a cifrei de afaceri din luna anterioa ra aplicarii masurii prevazute la alin. (1) sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019. In cazul organizatiilor ne guvernamentale, precum si al angajatorilor din categoria reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raporteaza la veniturile realizate.

In vederea decontarii indemnizatiei, angajatorul trebuie sa depuna o cerere insotita de urmatoarele documente:

a) copie a deciziei privind reducerea timpului de munca si dovada aducerii acesteia la cunoÅŸtinta salariatilor, prin orice mijloace  folosite de angajator in mod obiÅŸnuit pentru comunicarea cu angajatii;
b) declaratie pe propria raspundere a angajatorului;
c) copia acordului incheiat cu reprezentantii salariatilor, dovada informarii salariatilor acolo unde nu exista organizatie sindicala indreptatita sa negocieze contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau reprezentanti ai salariatilor;
d) lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatie.


Pentru a primi GRATUIT INFO CODUL MUNCII - Newsletterul specializat editat de RENTROP & STRATON - va invitam sa descoperiti lucrarea CONSILIER - Codul muncii >>>>


de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere timp muncamodel kurzarbeitreducerea timpului de lucru

Data aparitiei: 19 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reduceti timpul de munca fara erori! Tot ce trebuie sa stiti despre Kurzarbeit! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]