Fara zile libere pentru parintii care pot lucra si in telemunca

munca la domiciliutelemuncazile libere parinti legea 278/2020
Fara zile libere pentru parintii care pot lucra si in telemunca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea 278/2020, publicata recent in Monitorul Oficial, elimina posibilitatea de a beneficia de zile libere (in contextul inchiderii scolilor) in cazul in care locul de munca permite telemunca (munca la domiciliu). 
 
Exceptiile se aplica pentru parintii cu copii in varsta de pana la 12 ani (indiferent daca au fost suspendate sau nu cursurile de invatamant), in cazul in care copilul sufera de o boala cronica, iar celalalt parinte nu beneficiaza de zile libere platite.
 
O alta prevedere consta in faptul ca pentru salariatii care presteaza activitati in sectoare nucleare, cu activitate continua, in domeniul de salubrizare al unitatii etc., se acorda zile libere platite doar cu acordul angajatorului.
 
In concret, in Monitorul Oficial nr. 1166 din 2 decembrie a fost publicata Legea nr. 278 din 27 noiembrie 2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
 
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147 din 27 august 2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 790 din 28 august 2020, cu completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
 
c) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
 
 
2. La articolul 1, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins:
 
(4^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta si parintele sau reprezentantul legal al carui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, sufera de o boala cronica, indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate in conformitate cu prevederile alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor alin. (2) lit. b).
 
 
3. La articolul 2, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
 
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), angajatii din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din reteaua de transport feroviar, din unitatile care asigura transportul in comun si serviciul de salubrizare a localitatilor, aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, din unitatile de comert alimentar, servicii financiare, distributie de carburanti, productie si distributie de medicamente si echipamente sanitare, precum si personalul din unitatile farmaceutice, beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta numai cu acordul angajatorului.
 
4. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(3) In situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada prevazuta la art. 1 alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b). In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca la domiciliutelemuncazile libere parinti legea 278/2020

Data aparitiei: 07 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fara zile libere pentru parintii care pot lucra si in telemunca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]