Legea 278/2020, publicata recent in Monitorul Oficial, elimina posibilitatea de a beneficia de
zile libere (in contextul inchiderii scolilor) in cazul in care locul de munca permite telemunca (munca la domiciliu).
Exceptiile se aplica pentru parintii cu copii in varsta de pana la 12 ani (indiferent daca au fost suspendate sau nu cursurile de invatamant), in cazul in care copilul sufera de o boala cronica, iar celalalt parinte nu beneficiaza de zile libere platite.
O alta prevedere consta in faptul ca pentru salariatii care presteaza activitati in sectoare nucleare, cu activitate continua, in domeniul de salubrizare al unitatii etc., se acorda zile libere platite doar cu acordul angajatorului.
In concret, in Monitorul Oficial nr. 1166 din 2 decembrie a fost publicata Legea nr. 278 din 27 noiembrie 2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147 din 27 august 2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 790 din 28 august 2020, cu completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
c) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
2. La articolul 1, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins:
(4^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta si parintele sau reprezentantul legal al carui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, sufera de o boala cronica, indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate in conformitate cu prevederile alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor alin. (2) lit. b).
3. La articolul 2, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), angajatii din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din reteaua de transport feroviar, din unitatile care asigura transportul in comun si serviciul de salubrizare a localitatilor, aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, din unitatile de comert alimentar, servicii financiare, distributie de carburanti, productie si distributie de medicamente si echipamente sanitare, precum si personalul din unitatile farmaceutice, beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta numai cu acordul angajatorului.
4. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) In situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada prevazuta la art. 1 alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b). In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<