Fara doar si poate ca firmele si companiile din Romania si-au schimbat prioritatile in ultimii doi ani. Iar faptul ca pandemia generata de virusul Covid-19 a schimbat piata muncii, cu siguranta ca nu mai este un secret pentru nimeni.
In acest context, un sondaj recent realizat de PwC Romania arata ca peste 86% dintre companiile respondente in luna martie vor continua sa lucreze in regim hibrid.
Este demn de precizat ca doar 11% vor relua activitatea obligatorie la birou pentru toti angajatii, se arata intr-un comunicat al companiei, citat de
Agerpres.
Tot ce trebuie sa stiti despre telemunca! Ghid complet. Aflati noutatile pentru acest an, ce prevederi nu mai sunt valabile,
vezi aici >>>
Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat!
Concret, 58,9% dintre companii declara ca vor continua acest mod de a lucra si o vor face dupa anumite reguli. Adica vor stabili un numar de zile obligatoriu, in timp ce un sfert vor lasa la alegerea angajatului prezenta la birou.
"Munca de acasa a devenit o necesitate in cei doi ani de pandemie, reprezentand practic un mare experiment care a demonstrat tuturor ca acest mod de lucru la scara larga este posibil. Astfel ca, in pofida ridicarii restrictiilor, peste 86% dintre companiile respondente la sondajul HR Barometru realizat de PwC Romania in luna martie vor continua sa lucreze in regim hibrid si doar 11% vor relua activitatea obligatorie la birou pentru toti angajatii. Este vorba, desigur, despre companii alte caror activitati se pot derula la distanta. Dintre organizatiile care vor lucra in regim hibrid, 58,9% o vor face dupa anumite reguli, precum un numar de zile obligatoriu sau planificarea zilelor de prezenta printr-o aplicatie dedicata, in timp ce un sfert vor lasa la alegerea angajatului prezenta la birou", se arata in articolul semnat de Oana Munteanu, director People & Organization, si Gabriela Batir, manager People & Organization PwC Romania.
Munca hibrid si intoarcerea la birou post-pandemie
Sondajul a mai aratat si ca mare parte dintre companii vor reveni la birou la o data fixa pentru toti angajatii, iar in trei sferturi dintre cazuri lunile aprilie si mai sunt indicate pentru reintoarcerea la birou.
De asemenea, salariatii apreciaza ideea de a putea alege in ce zile sa vina la munca, ceea ce arata o flexibilitate din partea angajatorilor romani:
"Nu este deloc exclus ca pe masura ce angajatii incep sa revina la birou intr-o proportie mai mare, preferintele sa evolueze mai mult inspre interactiune, chiar daca nu ne putem astepta la o intoarcere totala la abordarile de dinainte de pandemie, cu program fix la birou. Preferinta si alegerea angajatilor trebuie sa fie luate in considerare pentru a atrage si retine nu numai talente, dar si forta de munca, in general, intr-un moment in care multe companii se confrunta cu deficit de competente si forta de munca. Fie ca vorbim de locatie sau de programul de lucru, flexibilitatea este larg acceptata in toate sectoarele", precizeaza sursa citata.
De exemplu, in sectorul Energie (utilitati / produse petroliere) exista companii care nu iau in calcul permanentizarea telemuncii sau nu o considera relevanta pentru activitatea lor, dar proportia lor ramane mica (20%). Urmeaza sectoarele: servicii financiare (11%) si FMCG/Retail (6%), dupa cum releva datele sondajului.
Cei mai adaptati la munca de acasa sunt, asa cum era de asteptat, cei din IT&C, servicii profesionale, etc.
"...este necesara regandirea in substanta a modului de lucru, a rolurilor, a interactiunilor la nivel de echipa si organizatie, astfel incat impactul sa fie pozitiv atat asupra productivitatii imediate, cat si asupra starii de bine a angajatilor sau culturii organizationale, in general. Companiile trebuie sa faca adevarate exercitii de imaginatie si sa creeze scenarii legate de cine, unde, cand si cum va lucra, nu doar pentru a adapta spatiile si instrumentele de lucru, dar si pentru a defini pachete adecvate, flexibile de compensatii si beneficii, adaptate diferitelor categorii de angajati", mai precizeaza specialistii care au realizat sondajul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<