Piata muncii post-pandemie. Aproape 90% dintre companiile din Romania vor continua sa lucreze in sistem HIBRID

piata muncii post-pandemiemunca sistem hibridmunca regim hibrid
Piata muncii post-pandemie. Aproape 90% dintre companiile din Romania vor continua sa lucreze in sistem HIBRID
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fara doar si poate ca firmele si companiile din Romania si-au schimbat prioritatile in ultimii doi ani. Iar faptul ca pandemia generata de virusul Covid-19 a schimbat piata muncii, cu siguranta ca nu mai este un secret pentru nimeni.
 
In acest context, un sondaj recent realizat de PwC Romania arata ca peste 86% dintre companiile respondente in luna martie vor continua sa lucreze in regim hibrid.
 
Este demn de precizat ca doar 11% vor relua activitatea obligatorie la birou pentru toti angajatii, se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Agerpres

 
Tot ce trebuie sa stiti despre telemunca! Ghid complet. Aflati noutatile pentru acest an, ce prevederi nu mai sunt valabile, vezi aici >>>
 
Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat!
 
Comandati chiar acum ghidul Telemunca sau munca si de acasa, detalii aici >>>
 
Concret,  58,9% dintre companii declara ca vor continua acest mod de a lucra si o vor face dupa anumite reguli. Adica vor stabili un numar de zile obligatoriu, in timp ce un sfert vor lasa la alegerea angajatului prezenta la birou.
 
"Munca de acasa a devenit o necesitate in cei doi ani de pandemie, reprezentand practic un mare experiment care a demonstrat tuturor ca acest mod de lucru la scara larga este posibil. Astfel ca, in pofida ridicarii restrictiilor, peste 86% dintre companiile respondente la sondajul HR Barometru realizat de PwC Romania in luna martie vor continua sa lucreze in regim hibrid si doar 11% vor relua activitatea obligatorie la birou pentru toti angajatii. Este vorba, desigur, despre companii alte caror activitati se pot derula la distanta. Dintre organizatiile care vor lucra in regim hibrid, 58,9% o vor face dupa anumite reguli, precum un numar de zile obligatoriu sau planificarea zilelor de prezenta printr-o aplicatie dedicata, in timp ce un sfert vor lasa la alegerea angajatului prezenta la birou", se arata in articolul semnat de Oana Munteanu, director People & Organization, si Gabriela Batir, manager People & Organization PwC Romania.
 

Munca hibrid si intoarcerea la birou post-pandemie

 
Sondajul a mai aratat si ca mare parte dintre companii vor reveni la birou la o data fixa pentru toti angajatii, iar in trei sferturi dintre cazuri lunile aprilie si mai sunt indicate pentru reintoarcerea la birou.
 
De asemenea, salariatii apreciaza ideea de a putea alege in ce zile sa vina la munca, ceea ce arata o flexibilitate din partea angajatorilor romani:
 
"Nu este deloc exclus ca pe masura ce angajatii incep sa revina la birou intr-o proportie mai mare, preferintele sa evolueze mai mult inspre interactiune, chiar daca nu ne putem astepta la o intoarcere totala la abordarile de dinainte de pandemie, cu program fix la birou. Preferinta si alegerea angajatilor trebuie sa fie luate in considerare pentru a atrage si retine nu numai talente, dar si forta de munca, in general, intr-un moment in care multe companii se confrunta cu deficit de competente si forta de munca. Fie ca vorbim de locatie sau de programul de lucru, flexibilitatea este larg acceptata in toate sectoarele", precizeaza sursa citata.
 
De exemplu, in sectorul Energie (utilitati / produse petroliere) exista companii care nu iau in calcul permanentizarea telemuncii sau nu o considera relevanta pentru activitatea lor, dar proportia lor ramane mica (20%). Urmeaza sectoarele: servicii financiare (11%) si FMCG/Retail (6%), dupa cum releva datele sondajului.
 
Cei mai adaptati la munca de acasa sunt, asa cum era de asteptat, cei din IT&C, servicii profesionale, etc.
 
"...este necesara regandirea in substanta a modului de lucru, a rolurilor, a interactiunilor la nivel de echipa si organizatie, astfel incat impactul sa fie pozitiv atat asupra productivitatii imediate, cat si asupra starii de bine a angajatilor sau culturii organizationale, in general. Companiile trebuie sa faca adevarate exercitii de imaginatie si sa creeze scenarii legate de cine, unde, cand si cum va lucra, nu doar pentru a adapta spatiile si instrumentele de lucru, dar si pentru a defini pachete adecvate, flexibile de compensatii si beneficii, adaptate diferitelor categorii de angajati", mai precizeaza specialistii care au realizat sondajul.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata muncii post-pandemiemunca sistem hibridmunca regim hibrid

Data aparitiei: 19 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Piata muncii post-pandemie. Aproape 90% dintre companiile din Romania vor continua sa lucreze in sistem HIBRID Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

PIATA MUNCII POST-PANDEMIE. Aproape 90% dintre companiile din Romania vor continua sa lucreze in sistem HIBRID

Mai multe articole despre piata muncii post-pandemie
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]