Limita de varsta pentru pensionare in 2020 si incheierea unui nou contract de munca. Ce procedura urmam?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
10 Februarie 2020
10 Februarie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensiecumul pensie cu salariulimita de varstadecizie de pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei firme, in cazul in care un angajat a primit decizia de pensionare limita de varsta, dar nu a adus decizia la angajator, contractul lui se deruleaza normal? Daca aduce decizia si i se incheie un nou contract, pana la ce varsta poate sa ramana angajat?
 
Raspunsul specialistului:
 
In cazul pensiei pentru limita de varsta nu se astepta comunicarea deciziei de pensie, ci contractual inceteaza la data indelinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare.
 
Salariatilor, la indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, le inceteaza de drept contractul individual de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Incepand cu anul 2019, salariatul poate solicita continuarea raportului de munca pentru inca 3 ani. Daca salariatul nu a solicitat continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatului ii va inceta de drept contractul individual de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.
 
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare salariatului ii inceteaza de drept contractul individual de munca daca nu a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Astfel, la implinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare nu se asteapta decizia de pensionare ci contractul de munca inceteaza de drept la indeplinirea cumulativa a celor doua conditii.
 
Conform art. 56 alin. (4) din Codul muncii, pe baza cererii formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
 
Asadar, contractul inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare daca salariatul nu solicita continuarea acestuia.
 
Astfel, in cazul pensionarii la limita de varsta, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare daca salariatul nu solicita continuarea raportului de munca.
 
Data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare se verifica cu Anexa nr. 5 din Legea pensiilor - nr. 263/2010.
 
Dupa aceasta data contractul individual de munca initial nu mai exista, iar salariatul poate presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca.
 
Asadar, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile.
 
In concluzie, in cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariatul putand presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca. Principiul este aplicabil tututror salariatilor ce presteaza activitatea in temeiul unui contract individual de munca indiferent daca acesta este in domeniul public sau privat daca salariatul nu solicita continuarea raportului de munca.
 
Astfel, daca salariatul nu a solicitat continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatului ii va inceta de drept contractul individual de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.
 
Salaritul care solicita continuarea raportului de munca in baza aceluiasi CIM nu va putea cumula pensia cu salariul – Decizia nr. 387/2018 prin care s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
 
Dupa indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare salariatul va putea presta activitate pentru inca 3 ani. Ulterior va putea incheia un alt contract de munca pe durata determinata sau nedeterminata.
 
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]