Pensii pentru nevazatori - Conditii de pensionare reglementate de ICCJ

Maria Nicutar
Maria Nicutar
24 Noiembrie 2015
24 Noiembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
pensii nevazatoripensiinevazatoricecitate absolutapensii handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avocatul Poporului a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor articolul 59 din Legea numarul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale articolul 47 alineatul (2) din Legea numarul 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si anume stabilirea intelesului termenului de nevazator. In opinia Avocatului Poporului, dispozitiile sus-mentionate se aplica si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu numai celor cu grad de handicap vizual grav, astfel incat ambele categorii pot beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin emiterea Deciziei nr. 16 din 21 septembrie 2015 a clarificat intelesul termenului "nevazator" privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Decizia nr. 16 din 21 septembrie 2015 referitoare la recursul in interesul legii privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume stabilirea intelesului termenului "nevazator", a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 848 din 19 noiembrie 2015 si se aplica din momentul publicarii.

Deciziile emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt obligatorii pentru toate instantele din momentul in care sunt publicate in Monitorul Oficial.


Stabilirea intelesului termenului <> reprezinta problema de drept care a generat practica neunitara.

 Legea nr. 19/2000 a introdus, prin art. 47 alin. (2), dreptul asiguratilor nevazatori de a beneficia de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, in situatia in care au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Legea nr. 263/2010 a preluat aceasta norma la art. 59, care prevede : "Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare."


Textul de lege a fost aplicat diferit de catre instante pentru ca termenul de nevazator nu a fost stabilit in mod uniform de toata lumea.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie concluzioneaza faptul ca notiunea de "nevazator" din cuprinsul celor doua norme va fi explicitata prin sintagma "cecitate absoluta", avand in vedere distinctiile prevazute de Ordinul nr. 762/1.992/2007.






 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]