Pensii pentru nevazatori - Conditii de pensionare reglementate de ICCJ

pensii nevazatoripensiinevazatoricecitate absolutapensii handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avocatul Poporului a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor articolul 59 din Legea numarul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale articolul 47 alineatul (2) din Legea numarul 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si anume stabilirea intelesului termenului de nevazator. In opinia Avocatului Poporului, dispozitiile sus-mentionate se aplica si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu numai celor cu grad de handicap vizual grav, astfel incat ambele categorii pot beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin emiterea Deciziei nr. 16 din 21 septembrie 2015 a clarificat intelesul termenului "nevazator" privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Decizia nr. 16 din 21 septembrie 2015 referitoare la recursul in interesul legii privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume stabilirea intelesului termenului "nevazator", a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 848 din 19 noiembrie 2015 si se aplica din momentul publicarii.

Deciziile emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt obligatorii pentru toate instantele din momentul in care sunt publicate in Monitorul Oficial.


Stabilirea intelesului termenului <> reprezinta problema de drept care a generat practica neunitara.

 Legea nr. 19/2000 a introdus, prin art. 47 alin. (2), dreptul asiguratilor nevazatori de a beneficia de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, in situatia in care au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Legea nr. 263/2010 a preluat aceasta norma la art. 59, care prevede : "Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare."


Textul de lege a fost aplicat diferit de catre instante pentru ca termenul de nevazator nu a fost stabilit in mod uniform de toata lumea.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie concluzioneaza faptul ca notiunea de "nevazator" din cuprinsul celor doua norme va fi explicitata prin sintagma "cecitate absoluta", avand in vedere distinctiile prevazute de Ordinul nr. 762/1.992/2007.




NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii nevazatoripensiinevazatoricecitate absolutapensii handicap

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensii pentru nevazatori - Conditii de pensionare reglementate de ICCJ Nota: 4.06 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]