Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin emiterea Deciziei nr. 16 din 21 septembrie 2015 a clarificat intelesul termenului "nevazator" privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Decizia nr. 16 din 21 septembrie 2015 referitoare la recursul in interesul legii privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume stabilirea intelesului termenului "nevazator", a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 848 din 19 noiembrie 2015 si se aplica din momentul publicarii.
Deciziile emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt obligatorii pentru toate instantele din momentul in care sunt publicate in Monitorul Oficial.
Stabilirea intelesului termenului <
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legea nr. 19/2000 a introdus, prin art. 47 alin. (2), dreptul asiguratilor nevazatori de a beneficia de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, in situatia in care au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
Legea nr. 263/2010 a preluat aceasta norma la art. 59, care prevede : "Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare."
Textul de lege a fost aplicat diferit de catre instante pentru ca termenul de nevazator nu a fost stabilit in mod uniform de toata lumea.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie concluzioneaza faptul ca notiunea de "nevazator" din cuprinsul celor doua norme va fi explicitata prin sintagma "cecitate absoluta", avand in vedere distinctiile prevazute de Ordinul nr. 762/1.992/2007.