Pensiile vor creste anul viitor cu 40%, a anuntat primul ministru Ludovic Orban. Cand va avea loc cresterea, mai exact, urmeaza sa fie anuntat.
Precizarea facuta de premierul Romaniei a venit in contextul in care au aparut o serie de declaratii care vorbeau despre imposibilitatea bugetului de a sustine cresterile de pensii prevazute in legislatia adoptata deja de Parlament.
"Noi avem un program de guvernare. In acel program de guvernare este foarte clar ca, sigur pregatim cu o echipa mai larga de lucru care sa indrepte ce este de indreptat in sistemul de pensii, pregatind studii de impact, dar in baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact, vom veni cu o modificare, dar nu in aceasta perioada. La ora actuala exista o lege in vigoare pe care intentionăm sa o aplicam. De altfel, e si putin probabil ca in an electoral un Parlament sa modifice legea(…) Avand o lege in vigoare, normal ca vor creste (cu 40% anul viitor -n.r.). Vom construi proiectul de buget tinand cont de aceasta crestere”, a declarat Ludovic Orban, citat de Hotnews.
Pe acelasi subiect, presedintele Klaus Iohannis declarase cu doar o zi inainte ca nu sunt bani si nu se stie cum se vor putea face aceste majorari. "Deficitul va trece de 4 la suta. E la fel de clar ca trebuie facute cheltuieli. Pentru pensii pur si simplu nu au fost prevazuti bani. Pentru anumite contracte nu s-au facut plati, nu s-au onorat contracte. Pentru un guven acest lucru este inadmisibil", a spus acesta.
Inclusiv economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, explicase ca prorogarea legii pensiilor este singura solutie ca deficitul bugetar sa nu explodeze in 2020 si 2021. "Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% intr-un singur an. 40% este o cifra care in Europa nu exista. Avem ca efect 3,6% PIB in acest an, 4,5% din PIB in 2020, 5,7% din PIB in 2021. Este numai efectul aplicarii legii pensiilor, toate acestea in ipoteza ca nu va fi recesiune si vom avea o crestere robustă. Mai e ceva, in 2021 e prevazuta recalcularea pensiilor, o alta bomba cu fitil aprins, inca 1% din PIB. Asta e aritmetica curata", a spus Lazea.
Ramane de vazut ce solutii va gasi guvernul Romaniei pentru a face aceste cresteri ale pensiilor, insa este cert ca se intentioneaza pastrarea cresterii cu 40% prevazuta de legislatia deja adoptata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<