Pensiile vor creste anul viitor cu 40%, a anuntat primul ministru Ludovic Orban. Cand va avea loc cresterea, mai exact, urmeaza sa fie anuntat.
Precizarea facuta de premierul Romaniei a venit in contextul in care au aparut o serie de declaratii care vorbeau despre imposibilitatea bugetului de a sustine cresterile de pensii prevazute in legislatia adoptata deja de Parlament.
"Noi avem un program de guvernare. In acel program de guvernare este foarte clar ca, sigur pregatim cu o echipa mai larga de lucru care sa indrepte ce este de indreptat in sistemul de pensii, pregatind studii de impact, dar in baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact, vom veni cu o modificare, dar nu in aceasta perioada. La ora actuala exista o lege in vigoare pe care intentionăm sa o aplicam. De altfel, e si putin probabil ca in an electoral un Parlament sa modifice legea(…) Avand o lege in vigoare, normal ca vor creste (cu 40% anul viitor -n.r.). Vom construi proiectul de buget tinand cont de aceasta crestere”, a declarat Ludovic Orban, citat de Hotnews.
Pe acelasi subiect, presedintele Klaus Iohannis declarase cu doar o zi inainte ca nu sunt bani si nu se stie cum se vor putea face aceste majorari. "Deficitul va trece de 4 la suta. E la fel de clar ca trebuie facute cheltuieli. Pentru pensii pur si simplu nu au fost prevazuti bani. Pentru anumite contracte nu s-au facut plati, nu s-au onorat contracte. Pentru un guven acest lucru este inadmisibil", a spus acesta.
Inclusiv economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, explicase ca prorogarea legii pensiilor este singura solutie ca deficitul bugetar sa nu explodeze in 2020 si 2021. "Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% intr-un singur an. 40% este o cifra care in Europa nu exista. Avem ca efect 3,6% PIB in acest an, 4,5% din PIB in 2020, 5,7% din PIB in 2021. Este numai efectul aplicarii legii pensiilor, toate acestea in ipoteza ca nu va fi recesiune si vom avea o crestere robustă. Mai e ceva, in 2021 e prevazuta recalcularea pensiilor, o alta bomba cu fitil aprins, inca 1% din PIB. Asta e aritmetica curata", a spus Lazea.
Ramane de vazut ce solutii va gasi guvernul Romaniei pentru a face aceste cresteri ale pensiilor, insa este cert ca se intentioneaza pastrarea cresterii cu 40% prevazuta de legislatia deja adoptata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata salariului in acord. Normarea muncii. Munca suplimentaraIntrebare: Suntem o societate de productie, si dorim sa trecem la plata salariului in acord pentru salariatii din departamentul de productie. Se poate stabili acest tip de plata doar pentru un singur departament, sau trebuie pentru toate departamentele ce apartin productiei? Va rog sa ne spuneti cine ar trebui sa stabileasca pretul pentru fiecare unitate de produs? Si cine ar trebui sa efectueze normarea? De asemenea in cazul in care salariatul nu reuseste sa efectueze norma stabilita, si ramane peste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitatea desemnarii unui lucrator cu atributii SSMIntrebare: Suntem o companie din domeniul de activitate pizzerie-restaurant cu livrare la domiciliu si peste 100 angajati. Serviciul de SSM este externalizat, avem implementat si HACCP. Persoana care avea cursul de inspector SSM si care se ocupa si de HACCP va pleca din firma. In acesta situatie trebuie sa avem o alta persoana din firma care sa aiba cursul de inspector SSM chiar daca serviciul de SSM este externalizat? Dar cu privire la HACCP?Trebuie un consultant extern? Ne-ar interesa pe aceasta speta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<