In Monitorul Oficial a fost publicata ordonanta de urgenta prin care se majoreaza punctul de pensie cu 14%. In schimb, majorarea salariilor profesorilor se amana pentru 1 septembrie 2021. Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara include astfel si modificarea privind Legea pensiilor prin care creste valoarea punctului de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei, precum si modificarea Legii-cadru nr. 153/2017.
​"Se propune ca incepand cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie sa fie majorata cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodata, se propune majorarea incepand cu aceeasi data a indemnizatiei minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arata in nota de fundamentare.
Totodata, intra astfel in vigoare masura de aplicare devansata a nivelului de
salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, (...) sa se aplice de la 1 septembrie 2021.
"Aprobarea acestor masuri conduce la reducerea semnificativa a necesarului de finantare pentru majorarea pensiilor si salariilor personalului didactic, atat in anul 2020, de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei, cat si in anul 2021, de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei", se arata in acelasi document.
Potrivit ministrului de finante, Florin Citu, procentul de crestere al punctului de pensie este cel mai mare acordat vreodata si care se va vedea in plus la punctul de pensie, facand referire la faptul ca fosta guvernare nu a majorat niciodata pensiile cu procent atat de mare, in ciuda cresterii economice datorate contextului international propice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<