Majorarea pensiilor nu va avea parte de procentul de 40% deoarece aceasta crestere nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar.
"Procentul cu care vor creste pensiile nu poate fi deocamdata anuntat public. Ministrul Finantelor a avansat un procent de 10%. El detine cele mai bune date in momentul de fata. E ca intr-o companie, dar daca scad veniturile nu poti sa maresti salariile.
In acest moment, incasarile la bugetul de stat, la bugetul de pensii au scazut semnificativ, in ciuda eforturilor si a stradaniei pe care le-am facut. Nu mai sunt aceleasi conditii care erau in conditiile in care am fi avut o crestere economica de 4,5 - 5%. Este posibil ca anul acesta sa nu avem crestere economica, dimpotriva sa avem o scadere economica. O crestere economica negativa, cum zic economistii. In conditiile astea, nu poti sa iti bati joc de oameni si sa le promiti lucruri pe care nu le poti realiza. Noi vom creste pensiile.
Le vom creste pe baza unei analize foarte serioase. Conform legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Ministerul Finantelor pregateste raportul privind starea bugetara si economica. De asemenea, vom realiza propriile prognoze economice pe urmatorii ani si vom consulta toate prognozele economice facute la nivel european, de Banca Mondiala, de toate entitatile care au capacitatea si vom lua decizia de a creste pensiile. Le vom creste astfel incat sa putem sa le platim, fara sa tiparim bani", a precizat Orban, intr-o emisiune TV, potrivit Agerpres.
Prim-ministrul Orban a explicat ca o crestere de 40% ar fi dificila inclusiv in situatia in care economia Romaniei ar fi fost una favorabila.
"Suntem intr-o criza economica ce a afectat atat veniturile la bugetul de pensii, cat si veniturile bugetului de stat. Se vede limpede ca majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi sustinuta financiar, pentru ca ea genereaza un pericol grav pentru echilibrul bugetar al Romaniei, riscand sa afecteze capacitatea Romaniei de a putea face fata tuturor platilor", a explicat Ludovic Orban, potrivit aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<