Majorarea pensiilor nu va avea parte de procentul de 40% deoarece aceasta crestere nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar.
"Procentul cu care vor creste pensiile nu poate fi deocamdata anuntat public. Ministrul Finantelor a avansat un procent de 10%. El detine cele mai bune date in momentul de fata. E ca intr-o companie, dar daca scad veniturile nu poti sa maresti salariile.
In acest moment, incasarile la bugetul de stat, la bugetul de pensii au scazut semnificativ, in ciuda eforturilor si a stradaniei pe care le-am facut. Nu mai sunt aceleasi conditii care erau in conditiile in care am fi avut o crestere economica de 4,5 - 5%. Este posibil ca anul acesta sa nu avem crestere economica, dimpotriva sa avem o scadere economica. O crestere economica negativa, cum zic economistii. In conditiile astea, nu poti sa iti bati joc de oameni si sa le promiti lucruri pe care nu le poti realiza. Noi vom creste pensiile.
Le vom creste pe baza unei analize foarte serioase. Conform legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Ministerul Finantelor pregateste raportul privind starea bugetara si economica. De asemenea, vom realiza propriile prognoze economice pe urmatorii ani si vom consulta toate prognozele economice facute la nivel european, de Banca Mondiala, de toate entitatile care au capacitatea si vom lua decizia de a creste pensiile. Le vom creste astfel incat sa putem sa le platim, fara sa tiparim bani", a precizat Orban, intr-o emisiune TV, potrivit Agerpres.
Prim-ministrul Orban a explicat ca o crestere de 40% ar fi dificila inclusiv in situatia in care economia Romaniei ar fi fost una favorabila.
"Suntem intr-o criza economica ce a afectat atat veniturile la bugetul de pensii, cat si veniturile bugetului de stat. Se vede limpede ca majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi sustinuta financiar, pentru ca ea genereaza un pericol grav pentru echilibrul bugetar al Romaniei, riscand sa afecteze capacitatea Romaniei de a putea face fata tuturor platilor", a explicat Ludovic Orban, potrivit aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<