Persoanele in prag de pensionare: ministrul muncii simplifica procedurile!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Decembrie 2019
13 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
casa de pensiipensie 2020acces direct revisalindemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Saptamana aceasta vine cu o veste buna pentru toate persoanele aflate in prag de pensionare. Un proiect de ordin a fost anuntat de catre ministrul muncii, Violeta Alexandru, pentru o procedura mai simpla pentru iesirea la pensie.
 
Conform declaratiilor facute de Violeta Alexandru, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) si Casa Nationala de Pensii (CNPP) vor avea, din 1 ianuarie, acces direct in REVISAL, baza de date cu toti angajatii din Romania, gestionata de Inspectia Muncii.  
 
"Astazi (miercuri, n.r.) am cerut redactarea si am si semnat un Ordin pentru ca ANOFM, ANPIS, Casa Nationala de Pensii sa aiba, de la 1 ianuarie 2020, acces direct in REVISAL, baza de date cu toti angajatii din Romania gestionata de Inspectia Muncii. Nu accept ca o persoana care trebuie sa primeasca, la timp, indemnizatie, pensie, ajutor de somaj sa mearga personal dupa diferite adeverinte sau sa astepte ca o institutie sa ii comunice alteia diferite informatii", scrie ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.   
 
Astfel, toate institutiile din coordonarea Ministerului Muncii vor lua, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situatia solicitantului, direct din REVISAL, subliniaza Adevarul
 
Conform sursei de mai sus, ministrul muncii a acuzat ca modul de lucru in Casele de Pensii este orientat spre proceduri si nu pe eficienta.   
"Angajatii de la Casa de Pensii s-au incurcat in tot felul de explicatii, o parte din explicatii se confirma, si anume ca avem in sistem o problema de capacitate redusa, de personal insuficient in zona de procesare a acestor dosare, dar e foarte clar ca a intervenit un mod de lucru care nu e axat pe eficienta, ci pe formalism, pe proceduri, sa respectam procedura. Avem nenumarate structuri care se verifica intre ele si, in final, la Casa de Pensii Nationala exista cineva care mai verifica o data si care baga datele in sistem. (...) Sunt oameni care stau 3-4-5 luni si care nu primesc nu numai raspuns, dar care nu primesc efectiv pensia la care au dreptul. Sunt oameni care au dreptul la pensie de handicap si stau fara venit, urmeaza iarna, au facturi, cheltuieli de intretinere de platit si nu au un orizont cu privire la cand se termina totusi acest proces", a  precizat Violeta Alexandru.  
 
Aceeasi sursa aminteste ca in urma cu doar o luna, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sustinea ca pensionarii sunt tratati cu aroganta si cu lipsa de respect de angajatii Caselor de Pensii si ca exista unii batrani care asteapta si pana la 5 luni pensia.  De asemenea, sa nu uitam de situatiile in care inclusiv mamele care intra in concediu de crestere si ingrijire copil sunt nevoite sa astepte pana la trei luni de zile inainte ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie livrata. 
 
"Am primit semnale ca sunt intarzieri in calculul pensiilor. Legea prevede foarte clar un termen de 45 de zile de la inregistrarea dosarului pana la emiterea deciziei si pana la efectuarea platii, dar aceste 45 de zile sunt cu mult depasite.  Problema este ca pensionarului nu i se explica de ce apar aceste intarzieri si nici nu are o siguranta cu privire la termenul maxim in care i se va raspunde si i se va procesa dosarul respectiv si i se va calcula si efectua plata pensiei respective. Oamenilor nu li se explica de ce exista aceste intarzieri, in multe situatii sunt tratati cu aroganta, in sensul in care oamenii nu primesc alt raspuns decat «Daca nu va convine sa ne dati in judecata!», ceea ce denota o atitudine aroganta si implicit o lipsa de respect fata de om", a declarat Violeta Alexandru, citata de Adevarul. 
 
In plus, ministrul a precizat ca va incerca sa gaseasca solutii in interiorul sistemului pentru a reduce perioada de procesare a dosarelor cat mai aproape de termenul prevazut de lege si ca isi doreste o eficientizare a activitatii directe a angajatilor Caselor de Pensii in relatia cu pensionarii. Conform sursei amintite, ministrul a acuzat angajatii din Casele de Pensii ca intarzie prelucrarea cererilor pensionarilor pana in ultima zi permisa de lege.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]