O societate care aduce cetateni straini la munca pe teritoriul Romaniei pentru prestare activitate in folosul si pentru societatea respectiva are obligatia sa le asigure acestora cazare, masa, transport de la locul in care locuiesc la locul de munca? Toate acestea pot fi considerate avantaje de natura salariala la care se aplica toate taxele?
Raspunsul specialistului:
Actul normativ care reglementeaza angajarea strainilor este OUG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.
Din cuprinsul acestei ordonante rezulta ca asigurarea cazarii este obligatorie in soua situatii:
-in cazul lucratorilor au pair;
-in cazul lucratorilor sezonieri.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Codul muncii si Legea Dialogului Social
250 Modele Fise de Post
Astfel, daca avizul de angajare nu este obtinut pentru lucratorii au pair sau pentru lucratorii sezonieri, angajatorul nu are obligatia de a asigura cazarea salariatilor straini.
Conform art. 2 lit. f^1) si g) din OG 25/2014:
- lucrator au pair este strainul incadrat in munca temporar de o familie-gazda, astfel cum aceasta este definita la art. 2 lit. o3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe teritoriul Romaniei, pentru a-si imbunatati cunostintele si competentele lingvistice in schimbul unor activitati casnice usoare si de ingrijire a copiilor.
- lucrator sezonier este strainul care isi mentine resedinta principala intr-un stat tert, dar locuieste legal si temporar pe teritoriul Romaniei, fiind incadrat in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca pe durata determinata, incheiat cu un angajator in baza avizului de angajare, pentru a presta o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor;
Totodata actul normativ nu reglementeaza obligatia angajatorului roman de a asigura transportul salariatilor straini la si de la locul de munca.
Daca angajatorul suporta contravaloarea cazarii si a hranei salariatilor, aceasta va reprezenta avantaj in natura in baza art. 76 alin. (3) lit.b) din Codul fiscal.
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Aceeasi prevedere este mentionata si la art. 142 lit. b) din Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale.
Astfel, decontarea transportului la si de la locul de munca nu reprezinta avantaj in natura daca este mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern si ester acordata in conditiile mentionate in aceste documente.
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>