"In cazul unui contract de munca cu timp partial-inegal-ore pe luna se stabileste la sfarsitul fiecarei luni un grafic de lucru ptr luna urmatoare, insa in cursul luni intervine o lucrare in alta zi decat cea scrisa in grafic. Cum procedez: 1. Am voie sa il solicit persoanei respective sa se prezinte la lucru intr-o alta zi decat cea scrisa in grafic? 2. Ce documente trebuie sa intocmesc pentru a solicita acest lucru?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit dispozitiilor din Codul muncii, presteaza munca cu timp partial „salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru ale unui salariat cu norma intreaga comparabil”. Cu alte cuvinte, pentru a fi considerat contract de munca cu timp partial durata muncii respectivului salariat este sub durata programului normal de munca.
Subliniem faptul ca durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana, asadar un contract cu timp partial este definit prin prestarea activitatii sub norma intreaga de 40 de ore/saptamana, fara a fi specificata in lege o conditie privind repartitia fractiunii de norma, care poate fi si inegala.
Insa, tocmai pentru ca acest tip de contract de munca presupune o durata a muncii diferita fata de programul normal de lucru al unitatii, trebuie sa cuprinda in mod expres programul de munca al respectivului salariat.
Impozitarea contractelor de munca part-time - paguboasa pentru firma dvs.? Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii, detalii aici >>>
In acest sens, atragem atentia ca art. 105 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
In situatia in care intervin modificari care privesc durata muncii si repartizarea programului de lucru acestea pot fi modificate, prin act aditional, incheiat cu acordul partilor, in conditiile art. 17 alin.(5) din Codul muncii,
Orele lucrate efectiv de salariat trebuie sa corespunda realitatii juridice consacrate si consfintita in CIM incheiat de cele doua parti.
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs, detalii aici >>>
Astfel, daca intervine o modificare in program aceasta se va reflecta intr-un act aditional la contract iar salariatul va presta activitatea in ziua respectiva numai daca este de acord cu aceasta modificare.
Apreciem ca salariatul in cauza nu poate presta ore suplimentare si nu poate fi remunerat pentru acestea, tocmai aceasta modalitate de stabilire a duratei muncii tinand de esenta CIM cu timp partial.
In concluzie, durata si programul de lucru vor constitui elemente obligatorii ale contractului individual de munca cu timp partial, modificarea acestora urmand sa fie realizata prin act aditional incheiat de parti, in conditiile legii. Ulterior se va modifica si graficul in baza actului adtional la CIM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<