Va reamintim ca poprirea este unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in cazul in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie.
Poprirea este reglementata de art. 781 – 794 din Sectiunea 3 din Codul de procedura civila, Legea nr. 134 din 1 iulie 2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 august 2015.
Iata un caz practic, referitor la popririle salariatilor:
"As vrea sa va intreb daca diverse bonusuri (care nu sunt prevazute in contractul individual de munca) cat si contravaloarea zilelor de concediu de odihna neefectuat, acordata la incetarea contractului individual de munca, pot fi considerate venituri supuse popriri infiintata prin executare silita."
Solutia specialistului:
Conform art. 781 alin. (2) din Codul de procedura civila, in cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmarii silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 729, daca este cazul.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, DETALII AICI >>>
Potrivit dispozitiilor art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Conform art. 729 alin. (7) din Codul de procedura civila, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Astfel, bonusurile daca sunt venituri care se acorda periodic salariatului si nu sunt acordate pentru o destinatie speciala (de exemplu - cheltuieli cu telemunca in cuatum de 400 lei, suma ce reprezinta decontarea transportului la si de la locul de munca etc.). nu sunt indemnizatii cu destinatie speciala pentru a nu putea fi urmarite.
In ceea ce priveste contravaloarea zilelor de concediu de odihna neefectuat, aceasta poate fi poprita fiind un venit ce inlocuieste salariul.
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, DETALII AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<