Analizam situatia expusa de un angajator. Acesta mentioneaza faptul ca exista stipulat in CCM, ca masura de protectie sociala, decontarea transportului la locul de munca al salariatului in functie de domiciliu (maximum doua linii de transport - 35 lei).
Angajatorul doreste sa stie daca se poate deconta si contravaloarea bonurilor de benzina pentru angajatii care vin cu masina personala, in limita stipulata in CCM.
Raspunsul oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Tinem cont de prevederile art. 55 alin. (4) din Codul fiscal. Astfel, urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In concluzie, contravaloarea transportului la si de la locul de munca nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit astfel cum este prevazut in contractul de munca. Or, in situatia in care contractul colectiv de munca nu este prevazuta decontarea bonurilor de benzina ci decontarea contravalorii transportului cu mijloace de transport in comun, contravaloarea bonurilor de benzina suportata de angajator va reprezenta pentru salariat avantaj in natura intrucat nu astfel s-a prevazut in contractul de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro