Va readucem aminte ca angajatorul are dreptul sa elimine o zi de lucru din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile exclusiv in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motivele si cu respectarea perioadei prevazute de lege.
Daca nu exista astfel de motive economice, tehnologice, structurale sau similare care sa duca la reducerea temporara a activitatii angajatorului, acesta nu poate dispune masura de reducere a programului de lucru.
Cauze ce pot determina reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile
Cauzele pentru care se decide reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pot fi:
• reducerea temporara a comenzilor necesare desfasurarii activitatii;
• introducerea in unitate a unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune;
• reorganizarea activitatii angajatorului, prin introducerea unor schimbari de ordin structural.
Conditii pentru reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile
Conform dispozitiilor art. 52 alin. (3) din Codul muncii, republicat, angajatorul are posibilitatea luarii deciziei de reducere a programului de lucru de la 5 la 4 zile numai dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, este obligatorie.
In cazul reducerii temporare a activitatii angajatorul are urmatoarele posibilitati:
A. Somajul tehnic - intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare cu plata unei indemnizatii de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. Modalitatea in care salariatii urmeaza sa se afle la dispozitia angajatorului in cazul somajului tehnic nu este prevazuta de legiuitor ea se va putea stabili prin contractul colectiv de munca.
B. Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile conform art. 53 alin. (2) din Codul muncii cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
C. Acordarea de
zile libere platite in baza art. 122 alin. (3) din Codul muncii din care pot fi compensate
orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Indemnizatii somaj tehnic, in contextul COVID-19
Angajatorii care trebuie sa inchida ori sa-si reduca activitatea in contextul efectelor cauzate de cresterea mare a cazurilor de Covid-19 vor fi sustinuti de autoritati.
Astfel, Guvernul doreste sa sustina din nou indemnizatiile de somaj tehnic, pana la 31 decembrie 2021, de la bugetul de stat, conform unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Economedia.
In acest proiect se arata ca...citeste mai multe despre acordarea indemnizatiilor pentru
somaj tehnic 2021 >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<