Aceste salariate nu vor fi constranse sa efectueze sarcini care sunt daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
Va readucem aminte ca perioada de concediu de crestere a copilului reprezinta vechime in munca, iar salariata are tot dreptul sa revina la locul de munca oricand si sa reintre in concediu de crestere copil oricand, pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.
Atentie mare! Si atunci cand salariata/ salariatul opteaza pentru CCC (concediu de crestere a copilului) pana la varsta de 1 an, ea/el poate reintra in CCC pana cand copilul implineste varsta de 2 ani/ 3 ani pentru copilul cu handicap. Angajatorul este obligat sa ii acorde concediu fara plata pentru cresterea copilului.
"In cazul in care o salariata a solicitat reducerea programului de lucru cu 2 ore/ zi pentru alaptare, in baza art. 17 din OUG 96/2003, salariata respectiva mai poate efectua ore suplimentare?"
Concedierea perfect legala
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Salariata care alapteaza are dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se include in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Asadar, potrivit art. 17 alin. (3) din OUG 96/2003, pauzele pentru alaptare sau reducerea duratei normale a timpului de munca prin comasarea acestor pauze, se include in timpul de munca, nu afecteaza drepturile salariale si nu diminueaza stagiul de cotizare necesar pentru acordarea prestatiilor din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
ATENTIE!
Ori, reducerea timpului de munca cu doua ore si garantarea drepturilor salariale nediminuate denota obligatia angajatorilor (art. 17 alin. (1) din OUG 96/2003) pentru protectia sanatatii mamei si a copilului.
Asadar, desi nu exista un text de act normativ expres, avand in vedere cele mai sus expuse, apreciem ca salariata nu poate efectua ore suplimentare.
Sursa: PortalCodulMuncii