Masura kurzarbeit prevede posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80%, urmand ca pe durata in care timpul de munca este redus ei sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate.
Indemnizatia este suportata de angajator la data platii salariului aferent lunii respective, dar ea se deconteaza ulterior din bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa indeplinirea unor obligatii declarative si de plata.
IMPORTANT!
Masura kurzarbeit a fost introdusa in timpul pandemiei, prin OUG nr. 132/2020, iar aplicarea ei a fost prelungita recent pana la data de 31 decembrie 2022, prin OUG nr. 73/2022, DETALII AICI >>>
Conditiile aplicarii masurii raman aceleasi, cu o singura exceptie: daca anterior se cerea ca cifra de afaceri sa fie cu 10% inferioara celei din luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din 2019, acum comparatia se poate face si la nivelul productiei.
Cu alte cuvinte, daca firma nu indeplineste conditia diminuarii cifrei de afaceri, ea poate primi totusi indemnizatiile daca indeplineste conditia diminuarii productiei.
Masura kurzarbeit - ce pasi trebuie urmati?
- Care este procedura ce trebuie urmata?
- Cum se stabileste programul lunar de lucru?
- Cum se calculeaza salariile?
- Ce inregistrari faceti in Revisal?
- Cum completati Declaratia 112?
- Cum efectuati pontajele?
Absolut toate explicatiile necesare le gasiti in ghidul practic
Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit, o lucrare care va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele legislatiei kurzarbeit pentru dvs. si pentru salariatii dvs, DETALII AICI >>>
Raspunsuri de la experti la intrebarile cele mai arzatoare!
- Cand trebuie comunicata salariatului decizia de reducere a timpului sau de munca?
- Pe ce durata se poate aplica aceasta masura? Zilele in care se aplica masura trebuie sa fie consecutive?
- Indemnizatia de 75% este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale?
- Ce documente trebuie sa intocmiti dvs., angajatorul?
- Ce interdictii vi se aplica pe perioada aplicarii acestei masuri?
- Ce firme sunt excluse din start de la aplicarea acestei masuri?
- Timpul de munca trebuie sa fie redus zilnic, sau reducerea poate fi facuta si saptamanal?
- Se poate reduce timpul de lucru al salariatilor angajati cu timp partial?
- Completarea Declaratiei 112
- Efectuarea inregistrarilor in Revisal
- Completarea pontajelor
- Modul de calcul al salariilor
- Modul in care trebuie stabilit programul lunar de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<