SSM: in ce mod se interpreteaza sintagma "de indata" din Legea securitatii si sanatatii in munca?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Martie 2017
01 Martie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Legea 319/2006legea securitatii si sanatatii in muncassm 2017ssm angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentionam inca de la inceput ca Legea 319/2006 are ca scop imbunatatirea si promovarea masurilor de prevenire in domeniul sanatatii si securitatii in munca.

Desigur, aceste norme sunt obligatorii pentru orice angajator, iar abaterile sunt sanctionate aspru, conform legislatiei in vigoare.


"Acestea sunt cele doua probleme, intampinate de noi, pentru care va rugam sa ne prezentati un punct de vedere avizat:
1. Cum se interpreteaza termenul “de indata”, specificat in art. 26 si art. 27 pct. 1, din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca? - art. 26 : Orice eveniment, așa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunoștința despre producerea acestuia.(...)2.Cum se calculeaza termenul de “ 5 zile lucratoare”, de la data primirii unui document la care trebuie transmis un raspuns, tinand cont si de art. 181 alin.(1) pct. 2 si art. 182 pct. 1, din Codul de Procedura Civila"
, se intreba cineva in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro.


1. Cum se interpreteaza termenul „de indata”, specificat in art. 26 si art. 27 pct. 1, din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca?

Precizam ca Legea 319/2006 nu defineste termenul „de indata”. Totodata nici Normele metodologice de aplicare a acestei legi nu definesc acest termen. In lipsa unor precizari in aceste acte normative sintagma „de indata” nu poate fi definita decat conform DEX „numaidecat”, „imediat”, „fara intarziere”.


2. Cum se calculeaza termenul de „5 zile lucratoare”, de la data primirii unui document la care trebuie transmis un raspuns, tinand cont si de art. 181 alin.(1) pct. 2 si art. 182 pct. 1, din Codul de Procedura Civila?

Nu se aplica in privinta calculului termenelor din afara unui proces Codul de procedura civila ci dispozitiile Codului civil.

IMPORTANT! Conform art. 2553 alin.(1) din Codul civil, cand termenul se stabileste pe zile, nu se ia in calcul prima si ultima zi a termenului.

Astfel, presupunand ca joi 23 februarie s-a primit documentul, prima zi a termenului este vineri 24 februarie iar ultima zi este vineri 3 martie.


Sursa: PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]