Analizam situatia unui angajat cu functie de secretar tehnic si dorim sa stim daca acesta poate fi numit prin decizia angajatorului si lucrator desemnat in cadrul Serviciului intern de prevenire si protectie. In fisa postului, pe langa atributiile de secretar tehnic, se pot include si cele de lucrator desemnat?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 20 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, astfel cum au fost modificate si completate prin HG 955/2010, desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
Conform alin. (2) al aceluiasi articol, angajatorul trebuie sa desemneze lucratorul doar din randul lucratorilor cu care are CIM cu norma intreaga incheiat.
Angajatorul trebuie sa consemneze in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din acelasi articol.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
Art. 21 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49, sau prevederile art. 51 indice 1 lit. a).
Managementul inteligent al securitatii maxime - conditie obligatorie pentru profitul dvs.
Iata si care sunt cerintele minime de pregatire in domeniul SSM pentru lucratorul desemnat, confor specificatiilor art. 49 din norme:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
Aceste cerinte se considera ca sunt indeplinite prin existenta unei diplome de studii si certificat de absolvire a cursului.
Asadar, responsabilul SSM poate sa fie desemnat dintre salariatii angajati cu norma intreaga la respectivul angajator si care indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prin decizia scrisa a angajatorului, activitatile de prevenire si protectie fiind consemnate in fisa de post a acestuia.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro