Aceasta este o obligatie noua, aplicabila mai ales atunci cand munca nu se presteaza la sediul unitatii. Practic, la aceasta prevedere s-a ajuns pas cu pas, in vederea simplificarii actiunii de control a inspectorului de munca. Totusi, noua regula are potentialul de a leza nu numai interesele angajatorului, dar si pe ale salariatului.
Punctul de plecare l-a constituit o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anume Decizia nr. 56 din 15 ianuarie 2014, potrivit careia in cazul contraventiei constand in primirea la munca a persoanelor, fara incheierea unui contract de munca in conditiile art. 16 alin. (1) din Codul Muncii, locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege. Asadar, nu este vorba despre sediul angajatorului: contraventia se savarseste acolo unde munca se presteaza (deci la locul de munca), nu acolo unde isi are sediul angajatorul.
Si anterior, in fata instantelor se ridicase problema locului in care se savarseste contraventia de primire la munca de persoane fara contract in forma scrisa: este vorba despre sediul unitatii angajatoare sau de locul in care munca urma sa fie prestata?
Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronuntase in aceasta privinta prin Decizia nr. 4036 din 1 iunie 2012: „Potrivit art. 260 alin.(1) lit. e) din Codul muncii, contraventia consta in primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract de munca. Prin urmare, contraventia nu are ca element material neincheierea contractului de munca in scris, ci primirea la munca, folosirea muncii, fara existenta unui astfel de contract. Cum folosirea muncii fara forme legale constituie actiunea imputata angajatorului, care foloseste munca neangajata in conditiile legii, locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege. A proceda altfel inseamna a deplasa nepermis continutul contraventiei de la folosirea muncii fara contract de munca la obligatia incheierii contractului de munca, obligatie care privita in sine nu atrage nicio consecinta juridica daca nu are ca rezultat si folosirea muncii. De aici rezulta ca legiuitorul nu a sanctionat neincheierea contractului de munca, ci folosirea muncii in aceste conditii, si, in consecinta, contraventia se savarseste, ca loc, acolo unde au fost identificate persoanele prestand o astfel de munca”.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Plecand de aici, legiuitorul a apreciat ca urmarirea incheierii contractelor de munca in forma legala se poate realiza mai eficient prin impunerea pastrarii unei copii a acestuia chiar la locul unde presteaza activitate salariatul, iar nu la sediul angajatorului.
Saptamana viitoare vom vedea care sunt insa consecintele acestei noi reguli.