Masuri pentru protectia individuala a lucratorilor

09 August 2012
09 August 2012
protectia munciissmlegea 319/2006HG 1048/2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Una dintre principalele dvs. obligatii in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor in procesul muncii este aceea de a decide asupra masurilor de protectie care trebuie luate si asupra echipamentului de protectie care trebuie utilizat. In caz contrar, riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 4.000 si 8.000 de lei, conform prevederilor art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.
 
Definitie
Prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat a fi purtat sau manuit de catre un lucrator, pentru a-l proteja impotriva unuia sau a mai multor riscuri care ar putea sa-i puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv.
 
 
Cand este necesara protectia individuala a lucratorului?
 
Atunci cand, prin adoptarea masurilor de protectie colectiva, care sunt prioritare, nu se pot elimina riscurile de accidentare si/sau de imbolnavire profesionala, se vor introduce si utiliza echipamente de protectie individuala. Aceste echipamente nu pot inlatura noxele, ci se vor interpune intre noxe si lucrator si vor diminua sau elimina actiunea cauzelor care pot conduce la accidente.
 
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un echipament individual de protectie?
 
a) Sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit.
 
b) Sa corespunda conditiilor existente la locul de munca.
 
c) Sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului.
 
d) Sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.
 
Atentie
Atunci cand prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi pastreze eficacitatea in raport cu riscurile respective.
 
 
Ce determina conditiile si durata de utilizare a unui echipament de protectie?
 
Conditiile de utilizare a unui echipament individual de protectie si, in special, durata purtarii sunt determinate de:
- gravitatea riscului;
- frecventa expunerii la risc;
- caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator;
- performantele echipamentului individual de protectie.
 
Cadrul legal
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca au fost stabilite prin H.G. nr. 1.048/2006, publicata in M.Of. nr. 722, din 23.08.2006.
 
 
Care sunt obligatiile dvs. in ceea ce priveste echipamentele individuale de protectie?
 
- Sa asigurati in mod gratuit echipamentul individual de protectie necesar lucratorilor dvs., precum si buna lui functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii si repararii.
 
- Sa informati lucratorul despre riscurile impotriva carora il protejeaza purtarea echipamentului individual de protectie.
 
- Sa asigurati instruirea lucratorului si, daca este cazul, sa organizati antrenamente pentru modul de purtare a echipamentului individual de protectie.
 
- Sa va asigurati ca echipamentul individual de protectie este utilizat numai in conformitate cu fisa lui de instructiuni, cu exceptia imprejurarilor specifice si exceptionale.
 
- Echipamentul individual de protectie este, in principiu, destinat purtarii de catre o singura persoana. Daca imprejurarile impun purtarea echipamentului individual de protectie de catre mai multe persoane, trebuie sa luati masuri pentru a va asigura ca aceasta utilizare nu le creeaza diferitilor utilizatori probleme de sanatate sau de igiena.
 
Util
Anexele nr. 1 – 3 la H.G. nr. 1.048/2006 contin informatii cu caracter orientativ referitoare la regulile pentru utilizarea echipamentului individual de protectie. Aceste reguli indica, in special, imprejurarile sau situatiile de risc in care este necesara utilizarea echipamentului individual de protectie, fara a aduce atingere prioritatii care trebuie sa se acorde mijloacelor de protectie colectiva.
 
 
- Sa asigurati informarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora cu privire la toate masurile care trebuie luate in domeniul securitatii si sanatatii lor, atunci cand utilizeaza echipamente individuale de protectie la locul de munca.
 
Care sunt etapele evaluarii unui echipament individual de protectie?
 
Inainte de a alege un echipament individual de protectie, trebuie sa evaluati, in calitate de angajator, daca echipamentul individual de protectie indeplineste conditiile pentru a putea fi utilizat. Aceasta evaluare cuprinde in principal urmatoarele etape:
1) se analizeaza si se evalueaza riscurile care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
2) se definesc caracteristicile pe care trebuie sa le posede echipamentul individual de protectie pentru a fi eficace impotriva riscurilor;
3) se compara caracteristicile echipamentului individual de protectie disponibil cu cele pe care ar trebui sa le posede.
 
Criterii generale de clasificare a echipamentelor individuale de protectie:
 
1) Criteriul anatomic, respectiv partea organismului pe care o protejeaza:
­ protectia capului: casti, caschete, bonete, plase de par cu sau fara cozoroc etc.;
­ protectia auzului: antifoane interne sau externe, casti antifonice etc.;
­ protectia ochilor si a fetei: ochelari, viziere, masti etc.;
­ protectia respiratorie: masti filtrante, aparate de protectie respiratorie etc.;
­ protectia trunchiului si a abdomenului: veste, jachete, centuri lombo-abdominale etc.;
­ protectia mainilor: manusi, degetare, mansete, cotiere, mitene etc.;
­ protectia picioarelor: pantofi, bocanci, cizme, genunchiere etc.;
­ protectia pielii: creme, unguente;
­ protectia intregului corp: echipamentul pentru protectia la cadere, dispozitive de sustinere a corpului, costume etanse etc.;
 
2) Dupa natura riscului: echipamente de protectie impotriva caldurii, frigului, substantelor chimice, zgomotului, vibratiilor, curentului electric etc.;
 
3) Dupa principiul de protectie care sta la baza realizarii lor: echipamente de protectie izolante, filtrante, reflectante etc.
 
Sanctiune
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea obligatiei legale de a asigura echipamentul individual de protectie, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea nr. 319/2006.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]