Atunci cand o firma din Romania lucreaza intr-o stransa legatura cu o alta organizatie, aflata in afara tarii, exista situatia in care salariatii de la una dintre companii sa lucreze, temporar, pentru cealalta.
Desigur, va fi nevoie de un contract de colaborare intre cele doua entitati, dar ce se petrece cu cheltuielile de transport, cazare, etc?
Vom analiza un caz concret, in acest sens:
"Societatea din Romania realizeaza un produs pentru o alta societatea din Romania. Pentru aceasta incheie un contract de colaborare cu o firma din Ungaria care ii trimite 2 angajati timp de 6 zile. Are dreptul firma din Romania sa le plateasca diurna avand in vedere ca nu sunt salariatii ei? Si transportul sunt suportate tot de firma din Romania. Ce document justificativ ar fi necesar pentru ca aceste cheltuieli sa fie deductibile? Sau ar fi suficient sa fie trecut in contractul de colaborare cu firma din Ungaria ca firma din Romania vrea sa suporte aceste cheltuieli?", intrebare extrasa din
PortalCodulMuncii.ro
Trebuie specificat inca de la bun inceput ca sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele: cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului, conform normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
Astfel, cheltuielile de transport si cazare sunt deductibile daca din contract rezulta ca acestea sunt efectuate in legatura cu lucrari executate de societatea din Romania.
In acest context, in contractual incheiat cu societatea din Ungaria va fi prevazut ca societatea din Romania suporta cheltuielile de cazare si transport ale celor doi salariati precum si modalitatea de decontare.
ATENTIE: In ceea ce priveste diurna, lucrurile stau diferit. Aceasta nu poate fi acordata persoanelor care nu au calitatea de salariat in cadrul unei companii.
Pretul contractul incheiat cu societatea din Ungaria poate sa cuprinda si aceasta cheltuiala, dar plata diurnei va fi facuta de societatea de acolo.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<