Asadar, delegarea se refera exercitarea temporara de catre salariat a sarcinilor de serviciu in afara locului sau obisnuit de munca. Esti subordonat aceluiasi angajator, doar ca iti realizezi activitatea profesionala in alta locatie.
Pe de alta parte, detasarea este o masura pe care angajatorul tau o dispune si in urma careia un angajat va presta activitate in subordinea unui alt angajator.
Mai multe despre detasare si delegare poti citi aici >>>
"Societatea A din RO incheie un contract de prestari servicii IT cu societatea B din Bulgaria prin care urmeaza sa trimita in Belgia un salariat pe durata de 1 an in vederea realizarii obiectului contractului. Cum este considerata acesta deplasare a salariatului din Romania in Belgia, delegare sau detasare? Delegarea se transmite in Revisal, se face act aditional sau decizie, pe durata delegarii? Care este procedura si ce obligatii are societatea A fata de salariatul ei?", intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Vom specifica inca de la inceput ca, potrtivit art. 3 din Legea 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, iar atunci angajatorul ia una dintre masurile prevazute la art. 4 alin. (2):
a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea (...)
In acest context, situatia descrisa se incadreaza la pct. a), dat fiind faptul ca exista un contract de prestari servicii.
Asadar, situatia descrisa se incadreaza la detasare in baza Legii 344/2006. Acestei detasari nu ii sunt aplicabile regulile privind detasarea reglementata de Codul muncii intrucat in cazul detasarii in baza Legii 344/2006 contractul individual de munca nu se suspenda.
Contractul individual de munca nu se suspenda intrucat salariatul continua sa fie platit de angajatorul care il detaseaza, fapt pentru care, detasarea nu se inregistreaza in REVISAL.
Pe durata detasarii societatea in va plati salariatului salariul si diurna in cuantumul negociat si ii va deconta cheltuielile de transport si cazare.
Mai multe despre detasare si delegare poti citi pe PortalCodulMuncii