Incepem prin a reaminti ca CIM (contract individual de munca) este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
Astfel, salariatul presteaza activitate in baza contractului individual de munca pentru angajatorul cu care a incheiat acest contract.
"Se poate opera angajare si suspendare, cu aceeasi zi, pe motiv de detasare?", se intreba cineva pe
PortalCodulMuncii.ro.
In primul rand, va reamintim ca in baza art. 45 din Codul muncii se poate dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator.
IMPORTANT! Codul muncii nu reglementeaza la cat timp de la incheierea contractului individual de munca se poate dispune detasarea.
Cu toate acestea, HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor stabileste la art. 4 lit. e) ca pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.
In acest context, detasarea nu poate fi dispusa din prima zi a angajarii avand in vedere faptul ca angajarea nu poate fi facuta in scopul detasarii precum si faptul ca aceasta trebuie sa fie inregistrata anterior inceperii.
Sursa:
PortalCodulMuncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim in constructii. Mentinere 24 luni. Eliminare faciitati fiscale.Intrebare: Va rog sa ne lamuriti cu privire la salariul de baza minim brut pe tara din OUG 156/31.12.2024 (ordonanta trenulet) asa cum este mentionat la art. LXIX ca, nerespectarea acestuia atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale. Care facilitati, daca de la 01.01.2025 acestea sunt eliminate? Daca am un salariat incadrat cu salariul minim timp de 2 ani, il pot lasa la 4.582 lei, avand in vedere ca cei din constructii au salariul mai mare decat cei din sectoarele incadrate la exceptii si care pierd...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Negociere nou CCM dupa aprobarea BVCIntrebare: Prin OUG nr. 156/2024 a fost modificata OG 26/2013 in sensul introducerii art 12 indice 2 Art. 12 indice 2 (1) Prin derogare de la prevederile art. 97 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, contractele colective de munca se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici, in limitele si in conditiile stabilite prin bugete. (2) Drepturile stabilite prin contractele colective de munca incheiate dupa data de 1.01.2025 se acorda...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<