Acord privind detasarea angajatilor din statele UE

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Octombrie 2017
25 Octombrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
angajati detasati uedetasare angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autoritatile din statele europene au ajuns la un acord in ceea ce priveste detasarea angajatilor, acesta fiind in ultima vreme un subiect controversat, din cauza legislatiei diferite din tarile membre.

Conform agentiei Reuters, citata de Mediafax, ministrii muncii din statele UE au ajuns cu greu la un consens, in ceea ce priveste reglementarile ce permit unei companii dintr-un stat al Uniunii Europene sa detaseze temporar angajati intr-o alta tara din afara Uniunii Europene.

Acestia pot avea parte de un salariu mai mare decat ar lua in tara de origine, dar totusi mai redus decat cel primit de angajatii autohtoni.

In general, un angajat detasat este platit cu salariul minim din tara in care este trimis sa lucreze. Este demn de mentionat ca acesta plateste contributiile sale sociale in tara de unde provine. Ce se petrecea? Salariatii detasati genereaza pentru angajatori costuri mai reduse, tocmai de aceea sunt preferati, ceea ce a condus la acuzatii de dumping social.

La ce concluzie au ajuns ministrii reuniti la Luxemburg?


Se pare ca cele mai multe state UE au ajuns la concluzia ca limitarea la maxim 18 luni a duratei detasarii si introducerea unui perioade de tranzitiei intre negocierea acordului final si intrarea in vigoarea a noilor reglementari este cea mai buna solutie. S-au opus ministrii din tari precul Polonia, Ungaria Letonia si Lituania.


Detasare angajat. Obligatiile angajatorului


Detasarea consta in schimbarea temporara a locului muncii, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului (art. 45 Codul muncii).

Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca:

- angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat (art. 47 alin. (3) Codul muncii);

- daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea (art. 47 alin. (4) Codul muncii)...CITESTE MAI MULTE DESPRE DETASARE AICI >>>>



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]