Altfel spus, un salariat care lucreaza 2 ore pe zi, timp de 2 ani, va avea aceeasi vechime in munca precum salariatul care lucreaza 8 ore pe zi, timp de 2 ani? Dar angajatul care lucreaza 6 ore?
Potrivit Ministerului Muncii, vechimea in munca si in specialitate se calculeaza raportat la intreaga perioada de timp lucrata ca salariat.
Articolul 16 alin. (4) din Codul Muncii stabileste faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Contractele individuale de munca pot fi cu norma intreaga sau cu norma partiala. Asadar, elementul in functie de care se calculeaza vechimea in munca este perioada de timp lucrata ca salariat, si nu timpul de lucru.
Mai mult decat atat, vechimea in munca nu se calculeaza nici in functie de numarul de locuri de munca pe care le detine salariatul pe durata perioadei vizate.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Concret, salariatul cu 3 contracte individuale de munca intr-un an de activitate va avea aceeasi vechime in munca precum salariatul cu 1 contract de munca in acelasi interval de timp.
Prin urmare, trebuie sa retinem faptul ca vechimea in munca se raporteaza strict la perioada in care salariatul desfasoara activitatea profesionala, indiferent de orele de munca lucrate si de numarul contractelor de munca incheiate.
Va reamintim ca pentru atestarea vechimii in munca este necesara eliberarea adeverintei de vechime, ce cuprinde perioadele in care salariatii au fost angajati cu contract de munca.
Angajatorii care refuza eliberarea adeverintei de vechime, fara a avea motive obiective, risca o amenda de la 300 pana la 1000 de lei.