Durata programului de lucru si numarul de CIM incheiate in aceeasi perioada influenteaza vechimea in munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Iunie 2016
24 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vechime in muncatimp de lucrucontract cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Multe dintre persoanele care lucreaza mai putin de 8 ore pe zi au nelamuriri cu privire la modul in care durata programului lor de lucru le influenteaza vechimea in munca.  

Altfel spus, un salariat care lucreaza 2 ore pe zi, timp de 2 ani, va avea aceeasi vechime in munca precum salariatul care lucreaza 8 ore pe zi, timp de 2 ani? Dar angajatul care lucreaza 6 ore?

Potrivit Ministerului Muncii, vechimea in munca si in specialitate se calculeaza raportat la intreaga perioada de timp lucrata ca salariat.

Articolul 16 alin. (4) din Codul Muncii stabileste faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Contractele individuale de munca pot fi cu norma intreaga sau cu norma partiala. Asadar, elementul in functie de care se calculeaza vechimea in munca este perioada de timp lucrata ca salariat, si nu timpul de lucru.

Mai mult decat atat, vechimea in munca nu se calculeaza nici in functie de numarul de locuri de munca pe care le detine salariatul pe durata perioadei vizate.

Concret, salariatul cu 3 contracte individuale de munca intr-un an de activitate va avea aceeasi vechime in munca precum salariatul cu 1 contract de munca in acelasi interval de timp.

Prin urmare, trebuie sa retinem faptul ca vechimea in munca se raporteaza strict la perioada in care salariatul desfasoara activitatea profesionala, indiferent de orele de munca lucrate si de numarul contractelor de munca incheiate.

Va reamintim ca pentru atestarea vechimii in munca este necesara eliberarea adeverintei de vechime, ce cuprinde perioadele in care salariatii au fost angajati cu contract de munca.
Angajatorii care refuza eliberarea adeverintei de vechime, fara a avea motive obiective, risca o amenda de la 300 pana la 1000 de lei.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]