Accident de munca. Concediu medical

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
In luna noiembrie 2008, un salariat a avut un acccident de traseu. Medicul e emis certificate medicale cu cod indemnizatie "3" pentru lunile noiembrie si decembrie 2008, pe care le-am platit in luna respectiva. Ulterior s-a constatat ca nu a fost accident de traseu. Conducerea societatii a concluzionat ca s-a gresit in momentul cand s-au platit aceste certificate si ca ar fi trebuit platite la finalul anchetei.

CUM TREBUIA PROCEDAT LEGAL SI CORECT?

Raspuns:
In cazul accidentelor de munca, certificatul de concediu medical nu poate fi de natura a conduce la acordarea, in mod automat, a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, aceasta putand fi acordata doar in conditiile prevazute in mod expres de lege.

Art. 38 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale stabileste ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale.

Aceeasi lege prevede la art. 33 alin. (2) ca, in cazul accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.

In sensul celor mai sus aratate sunt si dispozitiile art. 46 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin Ordinul nr. 233/2006 potrivit carora avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) se obtine prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10. In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului.

In lipsa avizului casei teritoriale de pensii (avizul se da dupa ce accidentul in cauza este incadrat ca accident de munca) ati procedat gresit la plata indemnizatiei certificatului medical.

In acest caz devin incidente dispozitiile art. 47 alin. (4) din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare:

„Indemnizatiile pe care angajatorii le achita fara indeplinirea conditiilor legale si pe care acestia le deconteaza cu sistemul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta sume incasate necuvenit, care constituie debite ce urmeaza sa fie recuperate potrivit reglementarilor legale in vigoare.”

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 01 Iunie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Accident de munca. Concediu medical Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]