„Ajutorul de casatorie poate intra in categoria de cheltuieli sociale conf art. 25 (3) lit.b) punctele 1-4 din Codul fiscal daca acest ajutor de casatorie este mentionat in mod expres in contractul colectiv de munca la nivel de unitate/regulament intern sau este tratat ca avantaj in natura acordat salariatului asupra caruia se aplica toate contributiile?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazutin contractul de munca sau in regulamentul intern.
Aceeasi prevedere este mentionata si la art. 142 lit. b) din Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale.
In ce conditii ajutoarele/cheltuielile sociale NU se impoziteaza
Rezulta ca doua conditii se cer a fi indeplinite cumulativ pentru ca ajutoarele sa nu intre in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit:
1. Ajutoarele sa faca parte dintre ajutoarele enumerate de Codul fiscal si anume:
a) Ajutoare pentru nastere;
b) Ajutoare pentru inmormantare;
c) Ajutoare pentru achizitionarea dispozitivelor medicale;
d) Ajutoare pentru boli grave sau incurabile.
e) Ajutoare pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale.
2. Ajutoarele sa fie acordate fie in conformitate cu clauzele contractului de munca individual sau colectiv, fie in conformitate cu clauzele regulamentului intern.
Ajutoarele vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca:
- nu sunt prevazute de contractul de munca sau de regulamentul intern;
- sunt acordate in alte conditii decat cele prevazute de contractul de munca sau in regulamentul intern;
- nu fac parte dintre ajutoarele mai sus enumerate.
Ajutorul de casatorie se impoziteaza!
Ajutorul de casatorie nu face parte dintre ajutoarele enumerate astfel incat va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<