Includem obligatoriu in Regulamentul Intern procedura privind semnatura electronica?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Mai 2021
27 Mai 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
modificare regulament intern semnatura electronicaprocedura semnatura electronicamarca temporala electronica
Includem obligatoriu in Regulamentul Intern procedura privind semnatura electronica?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Chiar daca entitatea nu va folosi semnatura electronica la intocmirea documentelor din domeniul relatiilor de munca, considerati ca este totusi necesara reglementarea in regulamentul intern a unei proceduri privind utilizarea semnaturii electronice pentru intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform informatiilor funrizate in cuprinsul Notei de fundamentare aferenta OUG nr. 36/2021, „Avand in vedere nevoia de eficientizare si imbunatatire continua a relatiilor de munca, precum si necesitatea simplificarii procedurilor specifice activitatii de resurse umane, se impune reglementarea posibilitatii angajatorului de a utiliza semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului la incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract.”
 
 
Astfel, avand in vedere dreptul angajatorului de organizare si functionare a unitatii, prin modificarea adusa Codului muncii prin OUG 36/2021, legiuitorul flexibilizeaza reglementarile aplicabile relatiilor de munca si alege sa instituie in favoarea angajatorului aceasta posibilitate de a utiliza semnatura electronica, in conditiile legii.
 
 
In acest sens apreciem ca sunt si dispozitiile art. 16 alin (2^1) din Codul muncii, nou-introduse, prin care se stabileste in mod expres ca „Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca, in conditiile stabilite prin regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, potrivit legii.”
 
 
Prin urmare, in situatia in care angajatorul decide/opteaza pentru utilizarea semnaturii electronice, acesta este obligat sa reglementeze in mod expres conditiile de utilizare a acesteia de catre cele doua parti, angajator/salariat, in cuprinsul RI sau al CCM.
 
 
In acest sens, avand in vedere particularitatile semnaturii electronice, precum si variantele ce pot fi alese de catre fiecare angajator, in opinia noastra, procedurile privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, element asupra caruia salariatul trebuie informat conform art. 17 din Codul muncii, in opinia noastra, Regulamentul Intern sau CCM ar trebui sa contina in mod concret acele conditii de utilizare a semnaturii electronice de catre parti, particularizate la tipul semnaturii electronice aleasa de angajator, in situatia in care acesta opteaza pentru aceasta posibilitate.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]