Campanie privind substantele periculoase la locul de munca: Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate in Munca

boli profesionalesubstante periculoase la locul de muncaintreprinderi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Europa, un numar inacceptabil de lucratori sunt expusi substantelor periculoase la locul de munca. Substantele periculoase provoaca o proportie considerabila de boli profesionale, care au un impact negativ asupra calitatii vietii si asupra capacitatii de munca a lucratorilor si, care, in unele cazuri, pot fi fatale. Acest fapt, impreuna cu accidentele de munca cauzate de substantele periculoase, genereaza costuri semnificative pentru intreprinderi.
 
Cu toate acestea, se poate constata o lipsa generala de constientizare privind natura si abundenta substantelor periculoase la locul de munca si privind riscurile pe care acestea le prezinta, in ultimii ani progresele fiind scazute sau inexistente in ceea ce priveste reducerea expunerii lucratorilor. Conform Sondajul european privind conditiile de munca, proportia lucratorilor care raporteaza ca sunt expusi la substante chimice timp de cel putin un sfert din timpul lor de lucru nu s-a schimbat din 2000, mentinandu-se la aproximativ 17 %.
 
Expunerea la substante periculoase la locul de munca trebuie eliminata sau cel putin gestionata eficace astfel incat sa se asigure securitatea si sanatatea lucratorilor si succesul economic al intreprinderilor si al societatii.
 
Pentru gestionarea eficienta a securitatii si sanatatii la locul de munca, trebuie sa se implice cu totii — angajatori, manageri si lucratori. Aceasta implicare este deosebit de importanta in cazul substantelor periculoase, intrucat neglijarea riscurilor va avea consecinte directe grave asupra sanatatii lucratorilor si asupra supravietuirii intreprinderii.
 
Angajatorii sunt obligati din punct de vedere legal sa efectueze evaluari ale riscurilor pentru a identifica toate pericolele posibile asociate substantelor periculoase. Acestia trebuie sa se asigure ca riscurile sunt gestionate conform unei ierarhii a masurilor de prevenire.
 
Managerii trebuie sa motiveze lucratorii sa se implice. Acestia trebuie sa se asigure ca lucratorii beneficiaza de formare periodica si de resurse usor de utilizat.
 
Lucratorii trebuie sa inteleaga care sunt riscurile posibile, sa fie informati in detaliu cu privire la masurile preventive, sa se simta liberi sa isi exprime preocuparile si sa fie incurajati sa participe activ la identificarea solutiilor.
 
Fondarea unei culturi a prevenirii este esentiala. Angajatorii si managerii pot crea un mediu de lucru care sa incurajeze pe fiecare sa ia serios securitatea si sanatatea in munca si sa coopereze la identificarea si abordarea riscurilor prin conducerea ferma si devotamentul fata de securitatea si sanatatea in munca.
 
Lucratorii sunt expusi la substante periculoase in multe locuri de munca europene. Astfel de expuneri sunt mai frecvente decat constientizeaza majoritatea oamenilor si pot, de fapt, sa apara la aproape toate locurile de munca. Acest lucru prezinta probleme majore pentru securitate si sanatate.
 
O substanta periculoasa este orice substanta solida, lichida sau gazoasa care presupune un risc pentru securitatea sau sanatatea lucratorilor. Expunerea poate sa apara prin inhalare, prin penetrarea cutanata sau prin ingerare.
 
Expunerea la substante periculoase la locul de munca este legata de probleme de sanatate acute si pe termen lung, incluzand:
 
  • boli respiratorii (de exemplu, astm, rinita, azbestoza si silicoza)
  • vatamarea organelor interne, inclusiv a creierului si a sistemului nervos
  • iritatii si boli de piele
  • cancere profesionale (de exemplu, leucemie, cancer pulmonar, mezoteliom si cancer la nivelul cavitatii nazale).
  • in plus, prezenta substantelor periculoase ii poate expune pe lucratori la risc de incendiu, explozie, otravire acuta si sufocare.
Cel de al doilea Sondaj european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER-2) al EU-OSHA arata ca substantele periculoase predomina in anumite sectoare, cum ar fi agricultura, industria prelucratoare si constructiile.
 
Cu toate acestea, lucratorii din toate sectoarele pot fi supusi riscului de expunere la substante periculoase. De fapt, per ansamblu, 38 % din intreprinderile europene raporteaza prezenta la locul de munca a substantelor chimice sau biologice care pot fi periculoase. Prin urmare, este esential ca riscurile sa fie identificate si gestionate.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
boli profesionalesubstante periculoase la locul de muncaintreprinderi

Data aparitiei: 27 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Campanie privind substantele periculoase la locul de munca: Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate in Munca Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]