In Europa, un numar inacceptabil de lucratori sunt expusi substantelor periculoase la locul de munca. Substantele periculoase provoaca o proportie considerabila de boli profesionale, care au un impact negativ asupra calitatii vietii si asupra capacitatii de munca a lucratorilor si, care, in unele cazuri, pot fi fatale. Acest fapt, impreuna cu accidentele de munca cauzate de substantele periculoase, genereaza costuri semnificative pentru intreprinderi.
Cu toate acestea, se poate constata o lipsa generala de constientizare privind natura si abundenta substantelor periculoase la locul de munca si privind riscurile pe care acestea le prezinta, in ultimii ani progresele fiind scazute sau inexistente in ceea ce priveste reducerea expunerii lucratorilor. Conform Sondajul european privind conditiile de munca, proportia lucratorilor care raporteaza ca sunt expusi la substante chimice timp de cel putin un sfert din timpul lor de lucru nu s-a schimbat din 2000, mentinandu-se la aproximativ 17 %.
Expunerea la substante periculoase la locul de munca trebuie eliminata sau cel putin gestionata eficace astfel incat sa se asigure securitatea si sanatatea lucratorilor si succesul economic al intreprinderilor si al societatii.
Pentru gestionarea eficienta a securitatii si sanatatii la locul de munca, trebuie sa se implice cu totii — angajatori, manageri si lucratori. Aceasta implicare este deosebit de importanta in cazul substantelor periculoase, intrucat neglijarea riscurilor va avea consecinte directe grave asupra sanatatii lucratorilor si asupra supravietuirii intreprinderii.
Angajatorii sunt obligati din punct de vedere legal sa efectueze evaluari ale riscurilor pentru a identifica toate pericolele posibile asociate substantelor periculoase. Acestia trebuie sa se asigure ca riscurile sunt gestionate conform unei ierarhii a masurilor de prevenire.
Managerii trebuie sa motiveze lucratorii sa se implice. Acestia trebuie sa se asigure ca lucratorii beneficiaza de formare periodica si de resurse usor de utilizat.
Lucratorii trebuie sa inteleaga care sunt riscurile posibile, sa fie informati in detaliu cu privire la masurile preventive, sa se simta liberi sa isi exprime preocuparile si sa fie incurajati sa participe activ la identificarea solutiilor.
Fondarea unei culturi a prevenirii este esentiala. Angajatorii si managerii pot crea un mediu de lucru care sa incurajeze pe fiecare sa ia serios securitatea si sanatatea in munca si sa coopereze la identificarea si abordarea riscurilor prin conducerea ferma si devotamentul fata de securitatea si sanatatea in munca.
Lucratorii sunt expusi la substante periculoase in multe locuri de munca europene. Astfel de expuneri sunt mai frecvente decat constientizeaza majoritatea oamenilor si pot, de fapt, sa apara la aproape toate locurile de munca. Acest lucru prezinta probleme majore pentru securitate si sanatate.
O substanta periculoasa este orice substanta solida, lichida sau gazoasa care presupune un risc pentru securitatea sau sanatatea lucratorilor. Expunerea poate sa apara prin inhalare, prin penetrarea cutanata sau prin ingerare.
Expunerea la substante periculoase la locul de munca este legata de probleme de sanatate acute si pe termen lung, incluzand:
- boli respiratorii (de exemplu, astm, rinita, azbestoza si silicoza)
- vatamarea organelor interne, inclusiv a creierului si a sistemului nervos
- iritatii si boli de piele
- cancere profesionale (de exemplu, leucemie, cancer pulmonar, mezoteliom si cancer la nivelul cavitatii nazale).
- in plus, prezenta substantelor periculoase ii poate expune pe lucratori la risc de incendiu, explozie, otravire acuta si sufocare.
Cel de al doilea Sondaj european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER-2) al EU-OSHA arata ca substantele periculoase predomina in anumite sectoare, cum ar fi agricultura, industria prelucratoare si constructiile.
Cu toate acestea, lucratorii din toate sectoarele pot fi supusi riscului de expunere la substante periculoase. De fapt, per ansamblu, 38 % din intreprinderile europene raporteaza prezenta la locul de munca a substantelor chimice sau biologice care pot fi periculoase. Prin urmare, este esential ca riscurile sa fie identificate si gestionate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<