Coordonator SSM. Obligatii societati cu peste 100 angajati

Coordonator SSMlucrator desemnat SSMresponsabil SSM
Coordonator SSM. Obligatii societati cu peste 100 angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In cazul societatilor cu peste 100 salariati, poate fi angajat un coordonator SSM cu program de 2 h/zi si cursuri absolvite in domeniu?
 
Raspunsul specialistului:
 
Avand in vedere ca sunteti o societate cu peste 100 de salariati, in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, trebuie fie sa desemnati unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, fie sa organizati un serviciu intern de prevenire si protectie (art.18 - 27 din Normele metodologice).
 
Referitor la lucratorul desemnat in domeniul SSM, atat legea, cat si Normele metodologice contin o serie de prevederi referitoare la desfasurarea activitatii.
 
Astfel, in Legea 319/2006 la art. 8 alin. (3) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin lege, iar la alin. (6) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare. Atributiile complementare sunt definite la art. 24 alin. (2) din Normele metodologice ca fiind prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
 
Articolul 20 din Normele metodologice, aprobate prin HG 1425/2006 prevede la alin. (2) ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga, iar la alin.(3) ca ”Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.”
 
Din aceste prevederi legale rezulta ca lucratorul desemnat pentru activitati SSM trebuie:
 
- sa fie incadrat cu norma intreaga;
- sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca - atributiile trebuind sa se regaseasca in fisa postului.
 
In aceste conditii apreciem ca persoana care va fi lucrator desemnat in domeniul SSM trebuie sa fie incadrata cu norma intreaga. In acest context puteti lua in considerare si posibilitatea de a se ocupa si de activitati de prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
 
Referitor la pregatirea profesionala trebuie indeplinite prevederile HG 1425/2006 de la art. 50.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Aplicati corect modificarile recente aduse de Legea nr. 72/2022?


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Coordonator SSMlucrator desemnat SSMresponsabil SSM

Data aparitiei: 30 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Coordonator SSM. Obligatii societati cu peste 100 angajati Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]