In cazul societatilor cu peste 100 salariati, poate fi angajat un coordonator SSM cu program de 2 h/zi si cursuri absolvite in domeniu?
Raspunsul specialistului:
Avand in vedere ca sunteti o societate cu peste 100 de salariati, in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, trebuie fie sa desemnati unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, fie sa organizati un serviciu intern de prevenire si protectie (art.18 - 27 din Normele metodologice).
Referitor la lucratorul desemnat in domeniul SSM, atat legea, cat si Normele metodologice contin o serie de prevederi referitoare la desfasurarea activitatii.
Astfel, in Legea 319/2006 la art. 8 alin. (3) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin lege, iar la alin. (6) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare. Atributiile complementare sunt definite la art. 24 alin. (2) din Normele metodologice ca fiind prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

37 de Modele de Regulament Intern

Portal Codul Muncii
Articolul 20 din Normele metodologice, aprobate prin HG 1425/2006 prevede la alin. (2) ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga, iar la alin.(3) ca ”Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.”
Din aceste prevederi legale rezulta ca lucratorul desemnat pentru activitati SSM trebuie:
- sa fie incadrat cu norma intreaga;
- sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca - atributiile trebuind sa se regaseasca in fisa postului.
In aceste conditii apreciem ca persoana care va fi lucrator desemnat in domeniul SSM trebuie sa fie incadrata cu norma intreaga. In acest context puteti lua in considerare si posibilitatea de a se ocupa si de activitati de prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
Referitor la pregatirea profesionala trebuie indeplinite prevederile HG 1425/2006 de la art. 50.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>